Ryanair lægger pres på lufthavnen i Budapest

Efter Malév-konkursen i februar måned valgte Ryanair at etablere en base med fem fly i den ungarske hovedstadslufthavn. Ryanair fjerner nu to fly og en tredjedel af ruterne i et forsøg på at opnå bedre vilkår.

Mens SAS netop har annonceret åbningen af helårsruter fra Oslo og København til Budapest, går Ryanair den modsatte vej. Selskabet meddelte i sidste uge, at man fjerner to af fem fly fra basen i Budapest Airport, hvilket betyder en reduktion fra 30 til 20 ruter.

Ryanairs beslutning om at skære ned på basen i Budapest er en regulær straffeaktion overfor den tyske lufthavnsoperatør Hochtief, der driver lufthavnen i Budapest.

En ledende medarbejder fra Hochtief kom for skade at udtale sig offentligt om, at Budapest Airport havde klaret sig bedre en nogen anden lufthavn efter at have mistet sin nationale operatør. Den udtalelse faldt Ryanair for brystet, idet det irske lavprisflyselskab hævder at have satset stort i Budapest uden at have kunnet opnå optimale betingelser.

Straffen til Hoctief bliver derfor, at Ryanair fra 10. januar næste år skærer ned fra fem til tre fly på Budapest-basen, hvilket vil reducere antallet af ruter fra 30 til 20. Herudover skæres der ned i frekvenser på yderligere ni ruter, således at antallet af ugentlige afgange reduceres fra 280 til 170. Denne reduktion vil betyde et tab af samlet 800.000 passagerer årligt, estimerer Ryanair.

Rute til Billund går fri
Ryanair understreger dog i en pressemeddelelse, at beslutningen kan omgøres, hvis Budapest Airport tilbyder mere konkurrencedygtige vilkår i fremtiden.

“Med 1,2 mio. passagerer og 20 ruter vil Ryanair stadig være en af de to største flyselskaber i Budapest Airport, men Hochtief kan ikke blive ved med at ignorerekonkurrenceforholdene, hvor lufthavne over hele Europa har reduceret omkostninger og tilbudt effektive faciliteter til gengæld for trafikvækst. Vi håber, at der er en måde, hvorpå vi kan trække disse nedskræringer tilbage for at sikre en fortsat Ryanair-vækst i Budapest,“ siger Ryanair topchef Michael O´Leary i en kommentar.

Blandt de 10 ruter, der må skæres væk som følge af Ryanair-aktionen er ruterne til Lübeck og Oslo-Rygge. Ruten fra Budapest til Billund bliver ikke i første omgang berørt af straffeaktionen, således at Ryanair stadig flyver tre gange ugentligt på denne rute.

Udover lufthavnen i Budapest er Hochtief også med til at drive lufthavnene i Athen, Düsseldorf, Hamburg, Sydney og Tirana.