Ryanair-offensiv i Budapest: 31 nye ruter

Få timer efter meddelelsen om konkursen i ungarske Malév kunne Ryanair annoncere Budapest Airport som selskabets nye base. Det irske lavprisflyselskab baserer 4 nye Boeing 737-800 i den ungarske hovedstadslufthavn og åbner i løbet af foråret 31 nye ruter.

I løbet af de seneste to uger har to netværksselskaber måttet opgive at flyve videre. Først var det Star Alliance-selskabet Spanair, og i fredags var turen kommet til oneworld-selskabet Malév.

Efter Spanair-konkursen har de tre store lavprisflyselskaber Ryanair, easyJet og Vueling aktivt gået ind for at lukke hullerne efter det spanske luftfartsselskab.

Malév-konkursen synes også at have fået en sikker vinder. Det irske lavprisflyselskab Ryanair viste vanlig rettidig omhu og havde åbenbart en færdig plan i skuffen, der skulle aktiveres, når det ungarske luftfartsselskab kastede håndklædet i ringen.

Således kunne Ryanair fredag formiddag, blot få timer efter meddelelsen om, at Malév havde indstillet flyvningerne, annoncere Budapest Airportsom selskabets nye base.

31 nye ruter

Ryanair vil således stationere 4 helt nye Boeing 737-800 fly i den ungarske hovedstadslufthavn og være klar til operation allerede den 17. februar med de første ruter.

I alt 31 nye lavprisruter fra Budapest er en del af den hidtil hemmeligholdte plan fra det irske lavprisflyselskab. Ingen danske lufthavne bliver dog begunstiget med de nye ruter, men norske Moss Lufthavn Rygge samt de to svenske lufthavne Göteborg City Airport og Stockholm Skavsta Airport får fremover ruteforbindelse til Budapest.

Ryanairs “redningsplan“ for den ungarske luftfarts- og turistindustri indebærer, at selskabet årligt viltransportere 2 millioner passagerer til og fra Budapest Airport. Herudover vil der ifølge Ryanair blive skabt 2.000 jobs enten direkte eller indirekte som følge af den nye base-operation.

Etableringen af det irske lavprisflyselskab i Budapest Airport er endnu et eksempel på, at Ryanair indtager de store hovedlufthavne. I forvejen har Ryanair baser i Dublin Airport, Manchester Airport, Gatwick Airport, Madrid-Barajas, Barcelona El Prat Palma og Palma deMallorca Airport, der alle er blandt de 25 største lufthavne i Europa.