Air Belgium A340-300 i Hong Kong International Airport (Foto: Air Belgium)

Sætter Hong Kong-rute på pause

Air Belgium vil om en uge lynlukke ruten fra Bruxelles-Charleroi til Hong Kong og vil i stedet fokusere på ACMI-flyvninger for andre flyselskaber.

Når det handler om højtflyvende luftfartsprojekter uden den nødvendige jordforbindelse, så ender det ofte med, at skeptikerne får ret. Det er også tilfældet med flyselskabet Air Belgium, der tidligere på året gav sig i kast med langdistanceflyvninger til Hong Kong.

Efter to års forberedelser åbnede Air Belgium den 3. april for salg af billetter med ruteopstart blot 27 dage senere. Det var dog for optimistisk at starte så hurtigt. For det første var de nødvendige overflyvningstilladelser over Rusland ikke på plads, og herudover var overførsel af data til GDS-distributionsselskaberne ikke klar, ligesom kinesiske touroperatører ikke havde leveret, hvad der var aftalt.

Derfor blev premieren på ruten fra Brussels South Airport-Charleroi til Hong udsat til den 3. juni, hvor der skulle flyves fire gange om ugen med Airbus A340-300.

Sidenhen måtte Air Belgium reducere til tre og derefter to ugentlige flyvninger, og den 30. september er det slut for denne omgang. Fra den 1. oktober til den 30. marts næste år, sætter selskabet indtil videre flyvningerne på pause. Det oplyser Air Belgium i en pressemeddelelse.

Kinesisk rejsearrangør svigtede
Det er tilsyneladende den kinesiske rejsearrangør UTour, der ikke har leveret, hvad der har været aftalt med parterne. Planen var nemlig, at Air Belgium skulle fylde flyene med europæiske forretningsfolk til Hong Kong, mens kinesiske turister til Europa var passagergrundlaget den modsatte vej. 

“Årsagen til pausen er den kendsgerning, at Air Belgium står over for manglende overholdelse af kontraktvilkår fra sin største handelspartner (UTour, red.) vedrørende priser og forventet belægning. Under disse forhold er Air Belgium ikke villig til at gennemføre vinterprogrammet som oprindeligt planlagt og dermed risikere at true selskabets dets finansielle position. I god tro har vi indtil i dag forsøgt at finde en løsning for vores partners misligholdelse,” hedder det i pressemeddelelsen.
 
Det er ikke mere end en måned siden, at Air Belgium luftede planer om at etablere flyvninger til tre nye kinesiske destinationer i løbet af vintertrafikprogrammet, og nu står selskabet helt uden ruteflyvninger fra den 1. oktober. Disse planer vil dog blive forfulgt, mens der bliver holdt den ufrivillige pause, og det er stadig planen at starter flyvninger til Fastlandskina, hvor Zhengzhou er en af de mulige destinationer.
 
ACMI-flyvninger indtil videre
Selvom aftalebruddet hos den kinesiske partner kan have påført Air Belgium vanskeligheder, så hænger de aktuelle udfordringer formentlig også sammen med, at Cathay Pacific i år har åbnet en rute fra Bruxelles-Zaventem til Hong Kong, mens Hainan Airlines har åbnet mellem Shenzhen og Bruxelles-Zaventem. Dermed har konkurrencesituationen ændret sig fra det tidspunkt, at Air Belgium tog den oprindelige beslutning om at starte op til Hong Kong.
 
“Vi vil gerne understrege, at der ikke kan rokkes ved vores beslutning om at tilbyde ruteflyvninger fra Brussels South Airport-Charleroi. Tilbagemeldinger fra vores kunder viser, at der er stor tilfredshed, og vores strategi om at flyve fra Charleroi vil ikke blive ændret,” skriver Air Belgium.
 
Mens ruteflyvningerne bliver sat på pause, vil selskabet forsøge at beskæftige de fire Airbus A340-300 på ACMI-aftaler for andre flyselskaber. Lige nu flyver Air Belgium således for British Airways mellem London-Heathrow og Abu Dhabi, og selskabet har også haft et fly i drift hos Air France på ruterne fra Paris-CDG til Lagos og Libreville. Tidligere har selskabet også udført ACMI-flyvninger for Royal Air Maroc, Condor og TUIfly Netherlands.
 
 

Relaterede artikler:

Europæisk flyselskab vil flyve til tre byer i Kina

Overflyvningsrettigheder forhindrer ruteopstart

Ejerkredsen i nyt flyselskab er afsløret

Tidligere Finnair-fly skal genrejse belgisk stolthed

Hong Kong-flyvninger fra lavprislufthavn