Repræsentanter for SAS Pilot Group. (Foto: Dansk Piilotforening)

SAS-piloter får fælles fagforening

De fire fagforeninger for de 1.400 SAS-piloter i Skandinavien opretter nyskabelsen SAS Pilot Group.

”Vi bliver spillet ud mod hinanden i alle forhandlinger. SAS er senest begyndt at bruge forholdene i sit irske datterselskab som målestok for, hvad vi i Skandinavien skal producere flyvetimer for. SAS forsøger at splitte os – så derfor går vi sammen ud fra devisen om, at sammenhold gør stærk.”

Det sagde formand for Dansk Pilotforening, René Arpe, i går til CHECK-IN.dk i forbindelse med, at de fire pilotforeninger i Skandinavien for SAS-piloter nu har oprettet en fælles forening, SAS Pilot Group (SPG). Medlemmerne af de fire foreninger har automatisk medlemskab af SPG, og de fire pilotforeninger har forpligtet sig til kun at indgå aftaler med SAS efter fælles accept fra alle fire foreninger.

I alt har SAS omkring 1.400 piloter i Skandinavien fordelt på fire fagforeninger, Dansk Pilotforening (DPF), Svensk Pilotförening (SPF) og de to norske, Norske SAS-flygeres Forening (NSF) og SAS Norge Pilotforening (SNF).

Af de 1.400 SAS-piloter er omtrent 400 organiseret i Dansk Pilotforening, hvilket er hovedparten af de omkring 460 piloter i Danmark. De øvrige er ifølge Dansk Pilotforening enten piloter med ledelsesansvar i SAS eller piloter, der ikke er organiseret i DPF, men i den konkurrerende fagforening, Flyvebranchens Personale Union.

Ønsket om at skabe en fælles skandinavisk fagforening for SAS-piloterne i Skandinavien er navnlig opstået efter, at SAS oprettede sit irske datterselskab, der blandt andet står for en række SAS-flyvninger fra London-Heathrow og Málaga til Skandinavien.

Fælles vision og målsætning
De fire skandinaviske pilotforeningers bestyrelser har netop haft en todages konference. Her var hovedfokus at enes om en vision og en fælles målsætning, oplyser Dansk Pilotforening og tilføjer:

”Selv om en sådan proces indeholder store udfordringer, er DPF, SPF, NSF og SNF enige om, at konkrete tiltag skal startes nu. Grundlaget for et tættere samarbejde ligger i at sammenhold prioriteres over lokale ønsker.”

René Arpe, der har været formand for DPF siden 2015, sagde i går:

”De fire pilotforeninger har i et års tid talt om at lave en fælles forening. Det hele er så nyt, at SAS Pilot Group endnu ikke har en formand og bestyrelse, men det skal vi nok få plads, og det samme gælder placeringen af sekretariatet. Men alle fire foreninger har jo allerede i dag en god organisationsstruktur.”

Piloter orienteres i dag
DPF-formanden tilføjer, at SAS Pilot Group også er oprettet som følge af en forståelse i pilotforeningerne om, at der ikke var nogen anden vej.

”Nu har vi atter næsten ens overenskomster, hvilket har været en medhjælpende faktor til at skabe SPG. De fire pilotforeninger har oplevet gode og mindre gode elementer i samarbejdet gennem årene. Vi er overbevist om, at vi ikke længere har andre alternativer end at samles.”

Med kort varsel har Dansk Pilotforening indkaldt sine medlemmer til orienteringsmøde i Kastrup onsdag eftermiddag. Der sker som led i et igangværende roadshow for SAS-piloterne på baserne i København, Stockholm og Oslo.

 

Relaterede artikler:

SAS afviser kritik fra pilot- og kabineforeninger

Pilotformand: SAS oplever os som et problem

SAS indgår aftale med norske piloter

Ny overenskomst for danske SAS-piloter

SAS indgår ny aftale med svenske piloter