Greenland Express skriver til kunderne, at billetsalget må udskydes, da behandlingen af beflyvningsansøgningen er forsinket. Hos Grønlands Selvstyre har man dog slet ikke modtaget nogen ansøgning endnu.
Mandag den 17. juni forventer det virtuelle flyselskab Greenland Express at gå i luften med de første flyvninger mellem Grønland og Danmark via Island.
Men der er stadig lang vej igen, inden der kan gøres klar til et egentligt billetsalg, selvom Greenland Express allerede er ved at varme potentielle kunder op ved at tilbyde 10 procent rabat, hvis man i dag tilmelder sig med e-mail adresse på hjemmesiden.
Problemet er dog, at Greenland Express endnu ikke har anskaffet et fly og heller ikke har en beflyvningstilladelse. To væsentlige faktorer for at kunne starte et billetsalg.
“På grund af forsinkelser i behandlingen af vores ansøgning om beflyvningstilladelser til Grønland, kan vi desværre ikke modtage billet reserveringer på nuværende tidspunkt,“ hed det i en mail fra Greenland Express, som i sidste uge blev udsendt til de mange potentielle kunder, der har ønsket at modtage nærmere informationer om billetsalget.
Det er dog ikke helt korrekt, hvad Greenland Express skriver. Selskabet har endnu ikke indgivet en ansøgning om at flyve til og fra Grønland. Det bekræfter chefkonsluent Lene Riis fra det grønlandske selvstyres departement for sundhed og infrastruktur overfor CHECK-IN.dk.
“Greenland Express har fået svar på, at Naalakkersuisut (den grønlandske regering, red.) vil se positivt på en ansøgning fra selskabet om at begynde at flyve. Men vi har stillet krav om, at Greenland Express skal dokumentere, at de kan alliere sig med et registreret flyselskab og der skal indsendes ansøgning ledsaget af en forretningsplan. Herudover vil vi også se på, hvordan økonomien er skruet sammen,“ siger chefkonsulent Lene Riis.
Oprindeligt forsøgte Greenland Express allerede i januar at indhente en indikation fra Naalakkersuisut i forhold til en eventuel ansøgning om beflyvning. Men på samme tidspunkt blev der udskrevet valg, og valget skulle først overståes og en ny regering dannes, førend Greenland Express kunne få svar på sine spørgsmål. En ny regering blev dannet den 26. marts, og den principielle stillingtagen til behandlingen af en eventuel ansøgning fra Greenland Express blev taget på et møde den 25. april.
To måneders sagsbehandling
Projektmagerne bag Greenland Express kan dog risikere at komme til at vente et stykke tid, førend en eventuel ansøgning kan være færdigbehandlet. Der er nemlig mange forhold, der skal undersøges, når et nyt flyselskab melder sig på banen.
“Den officielle sagsbehandlingstid er to måneder. Vi forventer at kunne gennemføre vores del på to til tre uger, hvorefter Trafikstyrelsen også skal ind over sagen,“ forklarer Lene Riis.
Initiativtager til Greenland Express er grønlandskfødte Gert Foged Brask med bopæl i Lystrup udenfor Aarhus. Sammen med partnerne fra en konsulentvirksomhed i London samt et hollandsk fragtflyagentur skal han få det grønlandske luftfartsprojekt på vingerne.
“Der er mange forhold omkring certifikater og andet, der skal undersøges. Det har jeg ikke forstand på, så det lader jeg mine partnere om at håndtere.Generelt er der mange ting, der skal falde på plads, så vi ved ikke, om vi når at blive klar til den 17. juni,“ fortæller Gert Foged Brask til CHECK-IN.dk
Det har endnu ikke været muligt at få bekræftet fra hvilket selskab, at Greenland Express vil skaffe et Airbus A319-fly til operationen. Ifølge Gert Foged Brask skal hollandske Denim Air stå for den tekniske operation, men flyet skal leveres et andet sted fra, da Denim Air ikke råder over denne flytype. Indtil videre må eventuelle kunder derfor nøjes med de photoshoppede billeder af Greenland Express-flyet med isbjørnen på halen.