Søndag er den farligste dag

Det største antal arbejdsulykker ombord på danske fly sker om søndagen og i september.

Søndage i september er statistiske set de farligste dage for danske stewardesser og piloter at være på arbejde. Det er nemlig her der sker flest arbejdsulykker. Det viser en omfattende kortlægning af arbejdsmiljøet i danske kabiner og cockpits i perioden fra 2004 til 2010.

Undersøgelsen er lavet i 2012 af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og viser tydeligt, at det set ud over en uge er farligst at være dansk stewardesse, steward eller pilot på ugens syvende dage. Således forekom 18 procent af alle de arbejdsulykker, der blev indrapporteret, om søndagen. Næstfarligste dag var onsdag, som tegnede sig for 16 procent af ulykkerne. 14 procent af arbejdsulykkerne skete om torsdagen, mens mandag, tirsdag, fredag og lørdag hver tegnede sig for 13 procent af ulykkerne.

Forskerne bag undersøgelsen så også på i hvilke måneder der skete flest arbejdsulykker. Og her skilte september måned sig ud. 13 procent af alle arbejdsulykker ombord på danske ulykker skete således i årets niende måned. Det vil sige, at søndage i september måned var de farligste dage at gå på arbejde for danske stewardesser og piloter.

Problemmåned
Undersøgelsen vægter ikke antallet af ulykker op mod antallet af flyvninger i de enkelte måneder. Den tager derfor ikke højde for at der traditionelt flyves mere om sommeren end om vinteren. Men at september måned er en problemmåned ses tydeligt ved, at de tre foregående sommermåneder, juni, juli og august, kun tegnede sig for henholdsvis ni, 10 og 10 procent af arbejdsulykkerne.

De omhyggelige forskere fandt også frem til, at de 20 – 32 årige kun stod for 21 procent af de indberettede arbejdsskader. De 33 – 45 årige stod for 40 procent mens piloter og stewardesser over 45 år stod for 39 procent af de indberettede arbejdsskader. Forskerne kendte dog ikke aldersfordelingen i den samlede gruppe af respondenter og derfor kunne de ikke konkludere, at risikoen for arbejdsulykker var større jo ældre man var. Desuden ville det være nødvendigt at tage højde for at unge og ældre ansatte ikke nødvendigvis er lige flittige til at indrapportere arbejdsskader.