Soldater-flyvninger lander hos forsvarsministeren

Forsvarsminister Nick Hækkerup inddrages nu i sagen om litauiske Small Planet Airlines, der sandsynligvis skal flyve med danske soldater. Selskabet betaler sine piloter ned til 11 kroner i timen.

Sagen om, at danske soldater sandsynligvis frem over skal flyve med et litauisk flyselskab, der betaler sine piloter ned til 11 kroner i timen, lander nu på forsvarsminister Nick Hækkerups (S) bord. Det er Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, der stiller spørgsmål til ministeren i Forsvarsudvalget.

CHECK-IN.dk skrev mandag, at transportselskabet DSV fra 1. april overtager kontrakten med Forsvaret omkring transport af soldater og gods mellem Danmark og Afghanistan samt diverse andre ad-hoc transportopgaver. DSV ejer ikke selv fly, og derfor er det planen, at hyre andre selskaber ind til at stå for at udføre selve flyvningerne. Forsvaret og DSV forhandler stadig om detaljerne i aftalen, men litauiske Small Planet Airlines kommer med stor sandsynlighed til at skulle håndtere passagerflyvningerne. Det fortæller flere kilder til CHECK-IN.dk.

11 kroner i timen
En kilde i Small Planet Airlines har tidligere til CHECK-IN.dk fortalt, hvordan unge styrmænd under uddannelse ofte tager plads ved siden af erfarne kaptajner på selskabets flyvninger. Small Planet Airlines flyver for en del charteroperatører samt for det finske forsvar. Og styrmændene aflønnes med ned til 11 kroner i timen.

Small Planet Airlines har tilsyneladende ikke fundet det nødvendigt at bruge de fornødne ressourcer på at sikre sig en IOSA-certificering, der er et kvalitetsstempel i forhold til, at selskabet kan dokumentere, hvordan sikkerheden bliver efterlevet. Kilder i luftfartsbranchen fortæller til CHECK-IN.dk, at selskaber, der flyver på wet-lease kontrakter for andre, oftest forventes at være IOSA-certificeret. Eksempelvis vil SAS kun wet-lease fly hos selskaber, som har IOSA-certificering.

”Jeg synes det er afgørende, at forsvaret ikke går på kompromis med sikkerheden og ikke er med til at undergrave ordentlige løn- og arbejdsvilkår, når de skriver kontrakt med flyselskaber. Det frygter jeg vil ske hvis man vælger Small Planet Airplanes,” siger Nikolaj Villumsen (EL)til CHECK-IN.dk.

Sige fra
Efter omtale af sagen i CHECK-IN.dk mandag i denne uge, henvendte handlingmedarbejdere i Roskilde Lufthavn sig til deres fagforening, 3F, og bad dem gå ind i sagen. Det bliver blandt andet fra Roskilde Lufthavn at Small Planet Airlines sandsynligvis kommer til at flyve med danske soldater.

3F tog derfor tirsdag kontakt til en række politikere på Christiansborg.

”Det er rigtig positivt at 3F går ind i sagen, og jeg ønsker at bakke op ved at inddrage ministeren, så vi kan få en afklaring. Det vil være helt ubegribeligt, hvis ikke en socialdemokratisk forsvarsminister vælger at sige fra overfor Small Planet Airlines løndumping og sikkerhedsbrist,” understreger Nikolaj Villumsen.

Mandag oplyste Forsvarskommandoen, at man stadig forhandlede med DSV om hvilket flyselskab, der skal stå for flyvningerne med danske soldater. Men ifølge CHECK-IN.dk’s oplysninger er Small Planet Airlines allerede valgt.