Sommerens vigtigste nyheder

Sommerferien sluttede for mange i sidste uge. Som en ekstra service har CHECK-IN samlet en oversigt over de vigtigste nyheder fra rejse- og luftfartsbranchen gennem de seneste 8 uger.

Selvom de fleste ansatte i rejse- og luftfartsbranchen har haft mulighed for at holde sommerferie, er det ikke en branche, der ligger stille.

Selv om uge 29 og 30 var relativt nyhedsfattige er der alligevel sket manget og meget i branchen i løbet af sommeren.

Redaktionen på CHECK-IN.dk har valgt et udpluk af sommerens vigtigste nyheder fra rejse- og luftfartsbranchen. Vort nyhedsresumégår fra uge 26 (27. juli – 3. august) frem til og med uge 32 (8. – 14. august).

Uge 32

(11-08-2001)
Ny flyrute fra København til Haugesund
Det SAS-ejede norske luftfartsselskab Widerøe genåbner den 30. oktober flyruten mellem Haugesund og København. Det betyder, at Widerøe fra denne dato flyver på tre ruter mellem Norge og Københavns Lufthavn.

(11-08-2011)
Norwegian lige i hælene på SAS
Det norske lavprisflyselskab Norwegian er lige i hælene på SAS. I juli måned transporterede Norwegian 1,6 millioner passagerer, mens SAS havde 1,8 millioner passagerer ombord i selskabets fly i juli måned.

(11-08-2011)
Lufthansa bekræfter kreditkortgebyr
Lufthansa indfører gebyr for betaling med kreditkort ved køb af flyrejser fra Finland, Tyskland, Belgien, Holland, Storbritannien og Schweiz. Det såkaldte Optional Payment Charge (OPC) vil gælde for alle Lufthansa koncernens luftfartsselskaber, og starter i de første markeder allerede 5. september.

(10-08-2011)
Billet Centralen konkurs
Billet Centralen A/S blev tirsdag erklæret konkurs ved Sø- og Handelsretten i København. Konkursen kommer efter at IATA i juni fratog Billet Centralen retten til at udstede flybilletter på grund af manglende betalinger. Rejsegarantifonden får dermed årets anden konkurs.

(09-08-2011)
AeroSvit udvider til København og Stockholm
Det ukrainske luftfartsselskab AeroSvit vil i vinterfartplanen 2011/12 flyve to gange dagligt mellem Kiev og henholdsvis København og Stockholm. Heruodver indsættes der større fly på ruten, således at kapaciteten seksdobles i forhold til den seneste vintersæson.

(09-08-2011)
Direkte fly til Alanya fra næste sommer
Tusindvis af danskere kan se frem til en hurtigere og lettere adgang til deres foretrukne feriedestination i Tyrkiet. Fra starten af sæsonen 2012 tilbyder Scanway/Tyrkiet Eksperten direkte fly til Alanya med svenske Tor Air. Der bliver op til seks ugentlige flyafgange til Gazipasa lufthavn fra Billund og København.

(09-08-2011)
Jørgen Lindegaard i forslag til Cimber-bestyrelsen
Den tidligere koncernchef i SAS, Jørgen Lindegaard, er af Mansvell Enterprises forslået som nyt bestyrelsesmedlem i Cimber Sterling. Den ukrainske storaktionær opstiller fire kandidater til bestyrelsen, mens Cimber Sterling selv peger på to kandidater.

(08-08-2011)
Bedste juli måned for SAS siden 2008
I juli måned rejste lidt mere end 1,8 millioner passagerer med SAS Scandinavian Airlines. Det er en fremgang på 4,8 % i forhold til samme måned året før, men samtidig også den bedste juli måned siden 2008.

(08-08-2011)
Cimber vil fastholde den nuværende strategi
Strategiprocessen i Cimber Sterling under nyt ejerskab er allerede i gang. Administrerende direktør Jacob Krogsgaard forventer, at den nuværende strategi fortsætter uforandret, ligesom han også selv ser sig i spidsen for virksomheden efter den kommende ordinære generalforsamling, hvor en ny bestyrelse skal vælges.

Uge 31

(04-08-2011)
I dag igangsættes rejseudbuddet hos SKI
Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) indleder i dag officielt udbudsprocessen omkring en ny rammeaftale for rejsebureauydelser. Efter planen skal buddene være i hus inden udgangen af september, således at en ny aftale kan påbegyndes i januar 2012.

(03-08-2011)
Flere rutetilpasninger på vej fra Cimber Sterling
Cimber Sterlings regionale ruter fra Billund til henholdsvis Prag og Dublin får ikke lov at fortsætte i vintertrafikprogrammet. I løbet af de seneste 12 måneder har mere end 10 internationale Cimber-ruter måttet lade livet.

(02-08-2011)
SAS løsner båndene til Spanair
SAS reducerer nu samarbejdet med det gældsplagede spanske luftfartsselskab Spanair, der allerede har kostet SAS milliarder af kroner. Den hidtidige codeshare-aftale mellem Spanair og SAS er opsagt pr. 1. august med virkning fra alle flyvninger fra 1. december 2011.

(02-08-2011)
Emirates er landet
Mandag landede flight EK151 som det første fly fra Emirates i Københavns Lufthavn. Den direkte rute København-Dubai er nummer 114 globalt for det ekspansive mellemøstlige luftfartsselskab. Den nye rute vil også markere sig stærkt med luftfragt fra hele Skandinavien.

(01-08-2011)
AeroSvit ansætter dansk salgschef
Cimber Sterlings ukrainske søsterselskab AeroSvit har ansat en salgschef i Danmark, der skal varetage salget på ruten fra Købehavn til Kiev samt udvikle selskabets aktiviteter på det danske marked.

Uge 30

(29-07-2011)
Swiss vender tilbage til Beijing
Swiss International, der er et selskab i Lufthansa Gruppen, åbner direkte forbindelse til Beijing. Genoptagelsen af ruten, der ellers blev nedlagt i 2003, skal sikre del i den kinesiske vækst

(27-07-2011)
Nordic Skyways muligt navn for Cimber
Ledelsen i Cimber Sterling har ladet ikke færre end ni nye domænenavne registrere forud for den – måske – kommende fusion eller integration med Skyways. Cimber Skyways, Skyways Cimber eller endda Nordic Skyways er nu registreret.

Uge 29

(22-07-2011)
SAS vil ekspandere igen
Kundetilfredsheden er den højeste i 11 år og omkostningerne er nedbragt med 25 procent. Det giver anledning til optimisme hos SAS-direktionen, der nu ønsker vækst for det skandinaviske luftfartsselskab

(20-07-2011)
Cimber i strategisk samarbejde med AeroSvit
Cimber Sterling har netop indgået et strategisk og kommercielt samarbejde med AeroSvit Airlines, der kontrolleres af Cimbers nye ukrainske ejer. Samarbejdet træder i kraft allerede per 1. august

Uge 28

(15-07-2011)
Norwegian vil indsætte 1.746 flysæder i langdistancetrafik
Det norske lavprisflyselskab Norwegian kunne torsdag offentliggøre en aftale om leje af selskabet sjette Boeing 787 Dreamliner langdistancefly. Hermed kommer selskabet i 2015 op på en sædekapacitet på 1.746 på langdistanceflyene mod en kapacitet hos SAS på 2.771 sæder.

(15-07-2011)
Verdensstjernen Pamela fløj med danske JoinJet
Søndag den 10. juli ankom den amerikanske skuespiller Pamela Anderson til København. Verdensstjernen ankom til Københavns Lufthavn i et Hawker 800XP jetfly, der var lejet fra JoinJet i Billund. Piloterne var Niels Sundberg og sønnen Kristoffer, der begge sørgede for at Pamela fik en mini-sightseeing under den visuelle anflyvning

(14-07-2011)
’Direct to gate’ med Norwegian i danske lufthavne
Det har længe været et irritationsmoment for rejsende med Norwegian at skulle foretage check-in, når der kun medbringes håndbagage. Men nu introducerer det norske lavprisflyselskab ‘Direct to gate’ produktet i alle danske lufthavne, hvilket vil gøre rejsen nemmere.

(12-07-2011)
Ny København-Marseille rute del af Air France-storoffensiv
Det franske luftfartsselskab Air France kunne mandag løfte sløret for en storoffensiv, der i første omgang omfatter 13 nye ruter fra Marseille og en forventing om 1,3 millioner ekstra passagerer. Københavns Lufthavn er blandt de 13 nye destinationer fra Frankrigs næststørste by.

(12-07-2011)
‘Europas mest effektive lufthavn’ svigtede
Den 5. juli kunne Københavns Lufthavn i en pressemeddelelse præsentere CPH som Europas mest effektive lufthavn. Blot fem dage senere brød bagageanlægget sammen og forsinkede bagage for 4.000 rejsende. Lufthavnsdirektøren stod mandag frem med en uforbeholden undskyldning.

(11-07-2011)
Chartergæster forsinkes af Libyen-krigen
Mange danske charterrejsende, der rejser hjem fra Kreta, oplever i disse måneder en række forsinkelser. Den primære årsag er, at lufthavnen i Chania også er en militærlufthavn, der blandt andet anvendes af NATO som trinbræt for bombetogter til Libyen.

Uge 27

(08-07-2011)
Ryanair lægger pres på CPH fra Malmø-Sturup
Ryanair fortsætter selskabets markering i Malmø-Sturup lufthavnen ved at åbne en daglig rute til London. Dermed er Europas tre største lavprisflyselskaber samlet i Øresundsregionen i konkurrence om lavpristrafikken til London, der er Københavns Lufthavns største destination.

(08-07-2011)
Markedet deles mellem Flybe Nordic og Cimber-Skyways
Det forventes, at Flybe Nordic vil sætte sig på det regionale marked i Norge og Finland, mens det nye Cimber-Skyways vil kontrollere det svenske og danske marked. Et samarbejde mellem selskaberne vil ikke nødvendigvis være udelukket, vurderer administrerende direktør Jacob Krogsgaard fra Cimber Sterling.

(07-07-2011)
Over 200.000 danskere fulgte Hurtigruten online
I dagene fra den 16. – 22. juni fulgte den norske TV-station NRK et skib fra Hurtigruten i en 134 timers nonstop live-udsendelse. Udsendelsen blev undervejs fulgt af 2,9 millioner mennesker på nettet – heraf over 200.000 danskere.

(06-07-2011)
Cimber Sterling er reddet
Det danske flyselskab Cimber Sterling er reddet. Selskabet bliver nu overtaget af Mansvell Enterprises, der har tegnet aktier til en værdi af 165 millioner kroner og således vil få en ejerandel på 70 % i det nye selskab.

(06-07-2011)
Finnair åbner rute til Kinas fjerdestørste byområde
Finnair fortsætter selskabets ekspansive Asien-strategi. I maj 2012 åbnes en direkte rute mellem Helsinki og Chongqing, der er Kinas fjerdestørste byområde. Dermed tilføjes endnu en Asien-rute til Finnairs nuværende 10 destinationer i regionen.

(05-07-2011)
Københavnsk herskabslejlighed i lufthavnen
CPH Apartment er navnet på en ny lounge i Københavns Lufthavn, der åbner for gæster tirsdag den 5. juli. Loungen er inspireret af den klassiske københavnske herskabslejlighed og indrettet med entré, køkkenalrum, dagligstue, bibliotek og arbejdsrum indpakket i stuklofter, sildebensparket og ild i pejsen.

(04-07-2011)
Aalborg-advokat vandt principiel sag mod SAS
En principiel sag om en flyforsinkelse blev fredag i byretten i Aalborg vundet af den lokale advokat Preben Bang Henriksen. Han havde indstævnet SAS for at få godtgjort 3.000 kroner for en flyforsinkelser. Forbrugerrådet er meget tilfreds med afgørelsen, der vil kunne danne præcedens i tilsvarende sager fremover.

(04-07-2011)
Større fly og daglige afgange på vej fra Gulf Air
Gulf Air åbnede i fredags selskabets nye rute mellem Bahrain og København. Troen på ruten er så stor, at selskabet allerede fra april næste år indsætter et større fly på ruten og opgraderer til daglige frekvenser.

Uge 26

(30-06-2011)
Tidligere EU-kommissær i spidsen for dansk luftfartsudvalg
En af de mest erfarne danske politikere, tidligere EU-kommissær Henning Christophersen, er blevet udpeget til formand for Luftfartsudvalget, der skal arbejde for at gøre en større ‘lufthavnspakke’ klar, der skal fremlægges i forbindelse med den kommende EU-formandskabsperiode i første halvår af 2012.

(30-06-2011)
Apollo indgår aftale med Emirates
Fra den kommende vinter har Apollo indgået aftale med Emirates Airline, der skal bringe feriegæster fra København til de Forenede Arabiske Emirater. Fra Billund flyver Apollo-gæsterne med det islandske charterflyselskab Primera.

(27-06-2011)
Opbakning fra Konkurrencestyrelsen til Terminal A
En endnu ikke offenliggjort kendelse fra Konkurrencestyrelsen skulle ifølge Dagbladet Politiken give Terminal A medhold i, at selskabet har ret til at opføre en ny lavprisflyterminal på arealer tilhørende Københavns Lufthavne A/S.