Lufthansa A330-300.

Sort dag for Lufthansa i Calgary

Med blot 15 minutters mellemrum landede to atlantgående Lufthansa-fly lørdag den 18. juni i Calagary International Airport. Det ene fly foretog en sikkerhedslanding, mens det andet fly var blevet omdirigeret på grund af tekniske vanskeligheder.

Lørdag den 18. juni var der Lufthansa-træf i Calgary International Airport. Med blot 15 minutters mellemrum fik lufthavnen besøg af to Airbus-fly fra det tyske luftfartsselskab – begge med tekniske problemer.

Første fly varaf typenAirbus A330-300, der var undervejs fra Frankfurt til Seattle med 197 passagerer ombord. Over det nordlige Grønland mistede flyet strømforsyningen til inflight entertainment-systemet, læselamperne, dele af kabinelyset samt dele af lyset på flyets toiletter.

Da flyet 50 minutter senere var over Baffin Island i Canada forsøgte piloterne at gå ned i en højde på 7.000 meter for at starte flyets APU (Auxiliary Power Unit), der er en turbokompressor, der blandt andet skal aktivere de generatorer, der leverer strøm til flyets elektriske systemer. Det var nemlig konstateret, at der var en fejl på generatoren i højre side af flyet.

Efter i 10 minutter at have forsøgt at starte såvel APU som flyets højre generator besluttede kaptajnen at sætte kursen mod Edmonton for at tankebrændstof samt lade teknikerne se nærmere på problemet. Men halvanden time senerevalgte kaptajnen i stedetCalgary som destination, hvor der øjensynligtvar bedre muligheder for at få den tekniske fejl undersøgt og udbedret.

Under indflyvningen til Calgary blev en passager ydermereutilpas, hvorfor der måtte tilkaldes lægelig assistance efter landingen. Efter et ophold på 5 timer, hvor reservedele blev fløjet ind fra Vancouver, kunne Lufthansa-flyet forsætte til Seattle med begge generatorer fuldt funktionsdygtige.

‘Stand-by landing’på grund af hydraulisk problem

Blot 15 minutter efter den uforudsete landing i Calgary, ankom endnu et Lufthansa-fly til den canadiske lufthavn. Det var et Airbus A340-300 fly, der med 213 passagerer ombordhavde været undervejs fra Frankfurt med Calgary som destination.

Men under indflyvningen til Calgary konstaterede flyets piloter, at der var en mulig hydraulisk fejl på flyet. Calgary International Airport valgte at sætte lufthavnens beredskab i “stand by 1“ funktion, således at man kunne assistere, hvis det blev nødvendigt.

Flyet landede dog uden problemer og kunne således parkere i nærheden af det første Lufthansa-fly, der ventede på reservedele til flyets generator.

Det var således ikke “endnu en dag på kontoret“ for besætningerne på de to Lufthansa-fly. Lørdag den 18. juni var i sandhed en noget sort dag for Lufthansa i det sydvestlige Canada.