London Southend Airport

Southend vil have rute til København

London-lufthavnen Southend, der for 30 år siden skabte et gennembrud for udenrigsruterne fra Billund, har en rute til København øverst på sin ønskeseddel.

I Essex omkring 60 kilometer øst for den britiske hovedstad ligger London Southend Airport. En lufthavn, der blev etableret i 1914 under første verdenskrig, og som gennem sin storhedstid i 1960´erne var den tredjestørste London-lufthavn, indtil Stansted overhalede den for omkring 40 år siden.

Men London Southend Airport har fået en ny storhedstid efter at have fået en ny terminal, et nyt kontrol samt forlænget hovedbanen 06/24 til 1.856 meter. Det gav pote, idet det britiske lavprisflyselskab easyJet i 2013 etablerede en base i lufthavnen samtidig med, at passagertallet i 2013 nåede op på 970.000, hvilket er ny rekord.

Den britiske lufthavn har fået mod på mere, og har på luftfartens datingportal The Route Shop efterlyst operatører til at flyve til Københavns Lufthavn, der står øverst på lufthavnens ønskeseddel. Ifølge London Southend Airport er der et årligt passagergrundlag på 250.000 passagerer på en rute til København.

Men i Københavns Lufthavn har man ikke umiddelbart London Southend Airport på radaren.

“Alle destinationer er principielt interessante, men vi har mere fokus på at udvikle de eksisterende London-ruter til Heathrow, Gatwick og Stansted. Men det er da glædeligt, at London Southend Airport og andre lufthavne viser interesse for ruter til København,“ siger pressechef Søren Hedegaard Nielsen fra Københavns Lufthavn.

Gammel kending
London Southend Airport er en gammel kending for rejsende fra det jyske marked. Den 29. november 1984 åbnede Maersk Air den første udenrigsrute fra Billund direkte til Southend. Det A.P. Møller-ejede flyselskab havde fundet et smuthul i den meget restriktive lovgivning, der forhindrede andre danske flyselskaber end SAS at flyve til de primære lufthavne. Men Southend-lufthavnen var ikke at regne for en primær lufthavn.

Ligesom i 1980´erne må passagererne transporteres fra lufthavnen til det centrale London med tog til Liverpool Street Station. Transporttiden er 53 minutter fra den nyrenoverede togstation, der ligger lige overfor lufthavnsterminalen.

EasyJet er den største operatør fra London Southend Airport med 14 ruter til blandt andet Amsterdam, Belfast og Barcelona. Aer Lingus Regional (Aer Arann) flyver tre gange dagligt til Dublin, hvorfra der er forbindelser videre til New York, Boston, Chicago, Orlando, Toronto og San Francisco.