(Foto: Lufthansa)

Specialmalet jumbojet flyver tyske verdensmestre hjem

De nykårede tyske verdensmestre i fodbold lander til morgen i Berlin til en kæmpe hyldest. Turen beflyves med et af Lufthansas specialmalede Fanhansa-fly.

Når det tyske fodboldlandshold til morgen vender hjem til Berlin, forventes det at blive modtaget af tusindvis af tyske fans efter holdets VM finalesejr i søndags over Argentina.

Det skønnes, at 300.000 mennesker var samlet for at overvære finalen på storskærm på Brandenburger Tor i Berlin. Det tyske landshold lander i Berlin (TXL) omkring klokken ni, hvorefter spillerne skal hyldes i åben bus i hovedstadens gader.

Det er Lufthansa, der har fået til opgave at transportere fodboldheltene hjem fra Brasilien til Tyskland i selskabets spritnye Boeing 747-8i med registreringen D-ABYI. Maskinen fløj i fredags den modsatte vej fra sin base i Frankfurt til Rio de Janeiro med 386 spændte tyske fodboldfans, men vender i stedet hjem med det eftertragtede VM-trofæ, som Lufthansa kalder ”den bedste ekstra vægt vi nogensinde har fragtet”.

Boeing 747-8i er det længste passagerfly i verden og modellen betjenes udelukkende af Lufthansa, der i øjeblikket har 14 af slagsen i drift og derudover venter på fem yderligere.
I anledningen af verdensmesterskaberne har det tyske selskab ændret navnet på flyet til Fanhansa, og dette er første gang siden selskabet genoptog flyoperationer for næsten 60 år siden, at Lufthansa omdøber skroget på et eller flere af sine fly. Der har under verdensmesterskaberne i alt været otte fly med Fanhansa-indgraveringen.

Var man uheldig at befinde sig i luften imens VM-finalen blev spillet, var det i langt størstedelen af Lufthansas fly, herunder de særlige Fanhansa-fly, muligt at se kampen live via satellit tv.

Specialmalede fly

Det er efterhånden blevet en tradition at indsætte specialfly på større sportsbegivenheder, og verdensmesterskaberne i fodbold i Brasilien er absolut ingen undtagelse. Flere af de deltagende lande ankom således i specialmalede fly til turneringen.

Det brasilianske landshold har fløjet frem og tilbage mellem sine kampe i en Boeing 737 fra det brasilianske lavprisselskab GOL med graffitimalerier fra flyets næse til hale udarbejdet af en lokal duo kaldet Os Gemeos, der i alt har brugt 1.200 dåser spraymaling til formålet. Efter turneringen vil flyet indtræde i GOLs almindelige flåde og beholde sin maling i de næste to år.

Hos Argentina og Frankrig har man taget skridtet videre og affotograferet flere af spillernes ansigter på skrogene, der er malet i landenes farver. På siden af Argentinas Boeing 737 er der for eksempel således et stort foto af en jublende Lionel Messi akkompagneret af to argentinske holdkammerater og teksten ”Vamos Argentina”.