Stadig ingen nye operatører til Færøerne

Lufthavnen på Færøerne satte passagerrekord i 2014 og havde mange ad hoc-charterflyvninger. Det er dog endnu ikke lykkedes at tiltrække nye faste operatører.

250.287 passagerer passerede i 2014 gennem terminalen i Færøernes eneste lufthavn på øen Vagar. Det var seks procent flere end i 2013 og det højeste antal passagerer nogensinde i lufthavnen, der i løbet af året indviede sin nye terminal.

Og lufthavnsdirektør Jákup Sverri Kass er optimistisk for fremtiden – blandt andet takket være en ny strategi for det lokale flyselskab og udsigten til en solformørkelse.

”Atlantic Airways har lanceret en ny strategi, som forventes at give flere rejsende, Visit Faroe Islands og færøsk turisme mener, at de har vind i sejlene, således at det er lykkedes dem at lancere en succesfuld ny branding af Færøerne som turistdestination – og så er der solarformørkelse på Færøerne i marts 2015,” forklarer Jákup Sverri Kass, der håber på at den begivenhed vil tiltrække turister til øerne i Nordatlanten.

Lukrativ mulighed
Med en ny terminal og passagerrekord, så burde der være nok at glæde sig over på Færøerne. En ting mangler dog stadig. For selvom der har været et rekordhøjt antal af udenlandske ad-hoc charterflyvninger til og fra Færøerne i 2014, så har ingen nye operatører meldt sig på banen endnu, når det gælder sæson eller helårsruter.

”Vi bestræber os efter at give Atlantic Airways så god service som overhovedet muligt og er i dialog med dem nu omkring rabatter i forhold til deres nye ruter. Men lad der ikke herske nogen tvivl om, at vi ønsker flere faste operatører på ruter til og fra Færøerne,” siger Jákup Sverri Kass.

”En lufthavn med over 250.000 rejsende, burde være en lukrativ mulighed for nogle flyselskaber. Det er klart, at vi er i løbende dialog med nogle europæiske flyselskaber, men endnu er der ikke noget konkret på bordet, så det arbejde fortsætter,” siger altså Jákup Sverri Kass.

Austrian og Jet Time
KLM har tidligere besøgt Færøerne og vurderet mulighederne for en rute til Amsterdam, men opgav tankerne igen. Bmi regional flyver ofte ad hoc-charter til Færøerne fra blandt andet oliebyen Aberdeen i Skotland og en rute herfra har da også været på tale, men er endnu ikke blevet til noget.

Færøernes lufthavn har i løbet af 2014 blandt andet haft besøg af Airbus A320-fly fra Austrian Airlines og Boeing 737-fly fra danske Jet Time.

Et Boeing 737-fly fra Jet Time på Færøerne i forbindelse med en ad hoc-charterflyvning i 2014.