Stewardesseskole op i Folketinget

Enhedslisten vil have beskæftigelsesminister Mette Frederiksens holdning til oprettelsen af en ny stewardesseskole, hvor eleverne selv skal betale og ikke er garanteret job bagefter.

En ny skole for personer med et ønske om at blive stewardesse eller steward bliver nu en sag for beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S). Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl har nemlig bedt ministeren forholde sig til, at eleverne selv skal betale for uddannelsen og ikke er garanteret ansættelse i et luftfartsselskab efter afsluttet uddannelse.

Som CHECK-IN.dk kunne fortælle i sidste uge, så er det Center Air i Roskilde Lufthavn, der fra november starter den nye stewardesseskole. Uddannelsesforløbet varer fjorten dage og koster 20.000 kroner, som eleverne skal betale af egen lomme.

I dag betales udgifterne af flyselskaberne når de ansætter nye folk. Men det er ofte svært at presse et uddannelsesforløb ind i virksomhedens daglige arbejde, da instruktørerne ofte er andre medarbejdere, som også skal passe deres arbejde i luften.

Derfor vil Center Air lave en fælles uddannelse, hvor eleverne får et grundkursus ud i blandt andet brandslukning, førstehjælp og grundlæggende aerodynamik og meteorologi. Den sidste oplæring i at begå sig på en bestemt flytype skal flyselskaberne fortsat tage sig af.

Væltes over på eleverne
Med stewardesseskolen flyttes udgiften til grundkurset fra luftfartsselskaberne til eleverne. Og det har fået Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører til at spørge beskæftigelsesministeren, om det nu også er rimeligt.

”Hvad vil ministeren gøre for at sikre, at udgifterne ikke væltes over på eleverne i denne uddannelse?” lyder det ene af tre spørgsmål til ministeren.

Christian Juhl vil også gerne vide, hvad ministeren vil gøre for at sikre, at uddannelsen har den fornødne kvalitet.

Alle kan søge ind på uddannelsen uden på forhånd at have udsigt til et arbejde hos et luftfartsselskab. Og enhedslistemanden vil derfor gerne vide, hvad ministeren vil gøre for at sikre, at eleverne får arbejde efter at have taget stewardessekurset.

Grundkurset er certificeret af det europæiske flysikkerhedsagentur EASA, og Center Air udbyder kurset i samarbejde med svenske Cabin Attendant Training of Sweden, der har drevet stewardesseskole i Sverige gennem flere år.

Læs også:

Ny stewardesseskole vælter udgifter over på elever