Stor splittelse over konkursdækning

Folketingets partier er dybt splittede over regeringens forslag til ny rejsegarantilov, der vil tvinge udenlandske flyselskaber til at tilbyde konkursdækning på linje med de danske flyselskaber.

Fronterne er trukket skarpt op i forhold til Regeringens forslag til ændringer i rejsegarantiloven. Det står klart efter at Folketinget fredag førstebehandlede lovforslaget, og partiernes ordfører havde lejlighed til at fremføre deres synspunkter fra Folketingets talerstol.

Lovændringerne stiller blandt andet krav om at udenlandske flyselskaber med mere end 25.000 årlige afrejsende passagerer fra danske lufthavne skal tvinges til at tilbyde konkursdækning til kunderne. I dag nægter flere udenlandske flyselskaber, inklusiv blandt andre Norwegian, at tilslutte sig rejsegarantifonden.

Endvidere skal Rejsegarantifonden etablere en central hjemmeside, hvor forbrugere kan købe konkursdækning direkte af Rejsegarantifonden. De rejseudbydere, der er omfattet af loven, skal i det udstedte rejsebevis tydeligt henvise til den centrale hjemmeside, hvorfra forbrugeren kan købe konkursdækning.

En ommer
Den borgerlige opposition er stik imod lovforlaget og fremhævede flere gange under debatten i folketingssalen, at både rejsebranchen og forbrugerne er imod lovforslaget.

”Det er imponerende, at det er lykkedes regeringen at strikke et lovforslag sammen, som hverken branchen eller forbrugerne bryder sig om. Det er en ommer, som Venstre ikke kan støtte,” slog Venstres Jan E. Jørgensen fast fra talerstolen.

Til det fremførte De Radikales Ida Auken, at regeringen havde vært nødt til at tage affære, fordi branchen og forbrugerne havde trukket tingene i langdrag.

”De har snakket frem og tilbage i to år. Hvis regeringen ikke havde lagt et lovforslag frem, så var branchen ikke kommet ud af busken,” sagde Ida Auken med henvisning til, at rejsebranchen og Forbrugerrådet har erklæret sig parate til på ny at diskutere udformningen af lovændringen.

Og det ser erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen frem til. Det kommer dog ikke til at sætte regeringens arbejde med at få forslaget vedtaget på pause.

”Det ville være godt, hvis branchen og forbrugerne blev enige. Men det får os ikke til at stoppe lovbehandlingen. For lovforslaget forbedrer situationen i forhold til i dag,” fastslog erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen.

Fremstrakt hånd
Står det til Enhedslisten, så skal ministeren slet ikke vente på at branchen og forbrugernes input.

”Branchen har haft chancen og misset den. Derfor bør regeringen blot tage den fremstrakte hånd og tage forbrugernes parti,“ sagde Enhedslistens Henning Hyllested.

Efter omkring halvanden times debat blev lovforslaget sendt tilbage til erhvervs- og vækstudvalget. Herefter vil følge en anden- og en tredjebehandling inden den endelige vedtagelse. Regeringen lægger op til, at loven skal træde i kraft 1. januar 2016, så politikerne har tid til at tale sig til rette med branchen og forbrugerne.