Tabte en million kroner på Florida-rejser

Rejsearrangøren Comefly forsøgte sig i 2011 med flyvninger fra Aalborg til Florida, hvilket resulterede i et underskud på en million kroner. Men sammen med nye investorer er Comefly snart klar med 16 afgange i vintersæsonen 2012/13.

Det har været en dyr fornøjelsen for den relativt nyetablerede rejsearrangør Comefly atetablere charterflyvninger til Fort Myers i Florida.

Comefly lagde ud med 40 afgange fra Danmark i sommeren 2011, men der blev kun genneført fem afgange fra Aalborg Lufthavnpå grund af svigtende salg. Sidenhen har Comefly måttet opgive vinterprogrammet 2011/12samt sommerprogrammet for 2012.

Resultatet af anstrengelserne kan nu aflæses i Comefly´s første årsregnskab, der blev indsendt til Erhvervsstyrelsen i slutningen af juni måned. Første regnskabsår omfatter således perioden fra 8. september 2010 til 31. december 2011.

Selskabet bag Comefly hedder Scandinavian Travels A/S og havde i perioden et bruttoresultat på minus 1.012.074 kroner. Efter modregning af renteindtægterne fra kundernes penge, blev det til et nettounderskud på 982.660 kroner, hvorefter selskabets aktiekapital på 500.000 kroner er tabt.

Ingen aktiviteter i 2012 og 2013
I årsrapporten hedder det samtidig, at selskabet indstillede aktiviteterne i efteråret 2011 og at man ikke forventer aktiviteter hverken i 2012 eller 2013.

Det er dog stik imod, hvad man kan læse på Comefly´s hjemmeside. Her står følgende:

“Vi er i øjeblikket igang med at færdigforhandle vores vinterprogram for sæsonen 2012/2013 samt sommerprogrammet for sæsonen 2013. Vi vil igen benytte vor partner Britiske Monarch Airlines til transporten nonstop over Atlanten til Fort Myers på Floridas vestkyst. Vintersæsonen vil strække sig fra 18. december 2012 til 04. april 2013, og sommersæsonen vil løbe i månederne juni, juli og august 2013.“

Administrerende direktør Steen Normann Petersen fra Comeflyoplyser, at informationerne på hjemmesiden er korrekte.

“Vi har på det seneste fået flere investorer med på idéen, og de nye rejser vil eventuelt blive arrangeret i et ny selskab.“

Med flere ‘engagerede mennesker’ bag projektet vil Comeflyforsøge at gennemføre16 afgange med Monarch Airlinestil Florida i vintersæsonen 2012/13. Der er søgt start- og landtingstilladelser til enten en trekantsflyvning, der involverer Aalborg og København, eller også bliver hver anden afgang fra Aalborg og hver anden fra København.

“Det program vi endte op med i sommeren 2011 var for lille. Vi havde fem afgange meden ‘tombenflyvning’ i henholdsvis begyndelsen og slutningen af programmet. Det belastede omkostningerne på de øvrige afgange ganske betydeligt. Herudover havde vi også en del engangsomkostninger ved etablering af hjemmeside og bookingsystem,“ forklarer Steen Normann Petersen om årsagen til underskuddet.

Krav fra Monarch Airlines
Det varLuton-baserede Monarch Airlines, der med et Airbus A330-200 flystod for transporten af op til 358 passagerer per afgang.

Men tilsyneladende mente det britiske charterflyselskab efter sæsonen i 2011at have penge til gode hos Comefly. Monarch Airlines har ifølge årsrapporten rejst krav om refusion af ‘diverse lufthavnsafgifter’, men flyselskabet har tilsyneladende ikke faktuereret eller på anden måde forfulgt dette krav, hvis størrelse er ukendt.

“Vi har fået løst tvisten med Monarch Airlines. Der er ikke længere et krav mod Comefly,“ fortæller Steen Normann Petersen.

Forhøjet garanti
Hos Rejsegarantifondenbekræfter direktør Birgitte Fjeldhoff, at Comefly ikke længere er medlem af Rejsegarantifonden.

Såfremt Comefly vil udbyde og sælge rejser til Florida, skal selskabet igen registreres i fonden.Hvis det sker i et nyt selskab,oplyser Birgitte Fjedhoff, at Rejsegarantifonden vil lægge vægt på historik, for såvidt angår produkt og investorkreds. Denne vurdering er dog ikke myntet specifikt på Comefly, men er en generel betragtning.

Hvis Comefly vælger at sælge rejser fra samme selskab som hidtil,kan der angiveligtblive tale om, at der skal stilles en forhøjet garanti, da selskabethar væreti en kapitaltabssituation, ligesom at revisoren har kritiske ord om selskabets bogføring.

Revisor Mogens Stern fra Christensen Kjærulff Statsautoriseret Revisionsaktieselskab skriver nemlig i årsrapporten, atComefly ikke har overholdt bogføringslovens krav om god bogføringsskik.

Men det afskrækker ikke de driftige folk bag Comefly.

“Vi nægter simpelthen at opgive planerne om sælge rejser til Florida, da vi kan mærke, at der er et potentiale. Vi er tilfredse med, at vi indtil videre ikke har tabt mere, end vi har,“ siger Comefly-direktøren.