TAP-ansatte truer med julestrejke

Ansatte hos de portugisiske flyselskab TAP truer med strejker mellem jul og nytår, hvilket vil kunne ødelægge rejseplanerne for 130.000 passagerer. Regeringen vil tvangsindkalde strejkende flyansatte.

Den portugisiske regering kæmper desperat for at undgå, at det statslige flyselskab TAP Portugal vil blive lammet af strejker fra den 27. til den 30. december.

Strejketruslen er fremsat af ansatte fra samtlige 12 fagforeninger, der repræsenterer fagområderne i flyselskabet. Det er planerne om at privatisere TAP Portugal, der har fået de ansatte til endnu engang at true med strejkevåbnet.

En strejke mellem jul og nytår vil ramme omkring 130.000 passagerer og koste flyselskabet omkring 36 mio. euro, eller godt 270 mio. danske kroner.

Regeringens modsvar var i sidste uge at vedtage en såkaldt “civil rekvisition“, der betyder, at staten får myndighed til at tvangsindkalde ansatte for at kunne opretholde flyvningerne, hvis det skønnes at være i nationens interesse. Staten kan dog ikke garantere, at de ansatte ikke melder sig syge på de planlagte strejkedage.

20.000 vil afbestille eller ændre
Regeringsindgrebet har trukket fronterne skarpt op mellem de to parter, og der er ingen udsigt til, at regeringen vil opgive kravet om privatisering af TAP Portugal, der er en del af Star Alliance-samarbejdet ligesom SAS.

Usikkerheden om flyvningerne i juledagen har indtil videre betydet, at 20.000 passagerer har kontaktet TAP med ønsket om at få afbestilt eller ombooket deres flyrejse.

Turistmyndighederne på atlanterhavsøen Madeira har allerede måttet tage imod aflysninger fra 6.000 gæster i juledagene som en konsekvens af usikkerheden om TAP-flyvningerne.

At aktionen er tilrettelagt midt i højtiden vækker en naturlig harme i mange kredse af det portugisiske samfund.

“At strejke fra den 27. til den 30. december er åbenlyst ødelæggende. Jeg vil kalde det ondt over for portugiserne i den forstand, at det er tidspunktet, hvor de vælger at besøge deres familier i julen og tage på ferie i slutningen af året. At besøge sin familie og tage på ferie, skal være en ret for alle,“ siger Pedro Costa Ferreira, der er direktør for den nationale rejsebureauorganisation APAVT.

TAP Portugal meddelte i fredags, at man har genåbnet salget til flyvninger på de omtalte dage som følge af regeringsindgrebet.