Tilbagegang i indenrigs- og chartertrafikken i januar blev opvejet af massiv udenrigsfremgang i Billund Lufthavn, hvor mere end syv ud af ti er udenrigspassagerer.
Siden foråret sidste år har rejsende fra Billund Lufthavn kunne gå ombord på fly til Helsinki og London Heathrow-lufthavnen. Og senere på året har lufthavnen fået flere nye ruter med det ungarske lavprisselskab Wizz Air.
De nye ruter er en stor del af forklaringen på, at Billund Lufthavn i januar i år oplevede stor passagervækst sammenlignet med samme måned sidste år, hvor man ikke havde ruterne til Helsinki og Heathrow samt Wizz Air-ruterne til flere destinationer i Østeuropa.
I januar i år benyttede 188.979 passagerer Billund Lufthavn, hvilket er en fremgang på 25.887 passagerer svarende til 15,9 procent. Det er udenrigsruterne, der fortsætter med at trække væksten. Med 135.414 udenrigspassagerer er væksten på 25,5 procent.
”Det er generelt en forholdsvis stor stigning både i antal og procenter, og den svarer til de forventninger, vi har haft til starten på året,” siger Kjeld Zacho Jørgensen, direktør for Billund Lufthavn.
Skåret ned
Mere end syv ud af ti Billund-passagerer rejser til eller fra udlandet. Den store andel af udenrigsrejsende betyder, at lufthavnen samlet set godt kan få en solid vækst på trods af tilbagegang i indenrigs- og chartertrafikken. For det er netop hvad januar måned bød på.
Indenrigstrafikken havde 7.641 passagerer, hvilket er et fald på 907 passagerer – svarende til et fald på 10,6 procent. Det skyldes primært, at der er sket en reduktion i udbuddet af indenrigspladser i første kvartal af 2017 sammenlignet med samme periode 2016. SAS har nemlig i hele første kvartal af 2017 skåret antallet af daglige frekvenser på ruten mellem København og Billund ned fra fem til tre hverdagsafgange hver vej. Samlet set reduceres der med 35 procent fra 29 til i alt 19 ugentlige afgange.
Udlignes over tid
Chartertrafikken i Billund Lufthavn havde 45.606 passagerer, hvilket er et lille fald på 552 passagerer, svarende til 1,2 procent.
“Faldet hænger primært sammen med nogle forskydninger i antal weekenddage mellem årene, så det vil udlignes over tid. En interessant udvikling er, at der er en pæn stigning i antal skirejsende, som en følge af flere udbudte pladser fra bureauerne. Det er tilsyneladende et tilbud, der falder i smag hos skiløberne,” siger Kjeld Zacho Jørgensen.
Relaterede artikler: