Tre fuglekollisioner i Schiphol Lufthavn

Fugle har i weekenden været årsag til hele tre kollisioner med fly i Amsterdams Schiphol-lufthavn. Ingen af tilfældene har været alvorlige.

Selvom personalet i Amsterdams Schiphol-lufthavn gør en stor indsats for at holde lufthavnsområdet fri for fugle, der kan genere flytrafikken, så opstår der alligevel hændelser, der forstyrrer flytrafikken.

De seneste par dage har der været mindst tre fuglekollisioner i den hollandske storlufthavn. Det rapporterer Aviation Herald.

Fredag gik det ud over et Boeing 737-900 fly fra KLM. Flyet med rutenummer KL1109 var under start på vej ud af bane 36L, da piloterne valgte at afbryde starten på grund af en fuglekollision (bird strike, red.). Flyet havde på dette tidspunkter nået en hastighed på 155 km/t.

KLM-flyet returnerede til platform, hvorefter det blev kontrolleret af flyselskabets teknikere. Efter tre timer og 10 minutter var Boeing 737-flyet klar til at genoptage rejsen til Stockholm-Arlanda.

“Polderbaan“ ofte udsat
Næste hændelse skete med et fly fra Arkefly, der var i færd med at foretage en landing. Der var tale om et Boeing 737-800 fly, der havde været undervejs fra Antalya mod Amsterdam, da det ramte en fugl på vej ned mod bane 36C.

Landingen foregik uden problemer, men flyet måtte efterfølgende blive stående på jorden i 28 timer, indtil resterne af fuglen var blevet fjernet og en let reparation var foretaget.

Den tredje registrerede hændelse foregik lørdag, da et Austrian A319-100 fly accelererede ud af bane 36L forud for en flyvning, der skulle bringe flyet til Wien.

Ved lav hastighed besluttede piloterne at afbryde starten, da flyet var blevet ramt af en fugl ved højre motor. Flere rapporterede, at man havde set en lille flamme, fra flyets motor.

Efter at have tilbragt fire og en halv time på jorden sammen med teknikere fra flyselskabet, var A319-flyet atter klar til at sætte kursen mod Wien.

Der er et rigt fugleliv omkring Schiphol Lufthavn, og mange af fuglene holder til ved hovedbanen 36L/18R “Polderbaan“, der var genstand for to af hændelserne.