- CHECK-IN.DK - https://check-in.dk -

Truer Air Greenland med julestrejke (Opd.)

Konsekvensen af et sammenbrud i overenskomstforhandlingerne kan blive, at Air Greenlands kabineansatte nedlægger arbejdet omtrent samtidig med, at årets juletrafik går i gang.

Julen er sædvanligvis en travl tid i lufthavnene og hos flyselskaber, når de familiemedlemmer, der bor i andre lande eller landsdele, rejser hjem for at fejre højtiden. Det er også tilfældet i Grønland, hvor der typisk er meget af denne slags trafik omkring højtiden.

I år kan det dog potentielt blive vanskeligt at afvikle som planlagt, da Flyvebranchens Personale Union (FPU) netop har sendt det første varsel til Air Greenland om en mulig konflikt, der kan ende med at bryde ud midt i december.

Årsagen er, at de verserende overenskomstforhandlinger mellem flyselskabets ledelse og repræsentanter for Air Greenlands-kabineansatte er brudt sammen. Den tidligere aftale om arbejdsvilkårene for medarbejderne udløb den 1. januar i år.

Oplever at få meget lidt respons
FPU fortæller til Fagbladet Luftfart, der er fagforeningens medlemsblad, at drøftelserne med det grønlandske flyselskab i princippet har været i gang siden oktober 2021, men tidligere i år indgik man en såkaldt fredspligt, som forpligter parterne til ikke at varsle eller gå i konflikt i en given periode.

Det betød, at overenskomstforhandlingerne blev lagt i dvale for en tid, men efter de blev genoptaget i oktober, har det dog indtil videre ikke været muligt at nå frem til en aftale. Det fortæller forbundssekretær Kasper Svendsen fra FPU.

”Vores medlemmer havde set frem til at forhandle, og de havde en række input til, hvordan deres arbejdsvilkår kunne forbedres. De har desværre mødt meget lidt respons fra deres arbejdsgiver. Vores medlemmer har selvfølgelig nogle krav, men de har også været villige til at skære ned på dem for at nå frem til et kompromis.”

Vil helst undgå strejke
Ifølge forbundssekretæren er det realistisk, at en eventuel strejke kan blive en realitet midt i julemåneden.

Processen fungerer nemlig således, at FPU nu har sendt det første konfliktvarsel til selskabet. Derefter sendes endnu et konfliktvarsel, og når det er sket, kan arbejdsnedlæggelsen finde sted en uge senere. Forligsinstitutionen kan dog vælge af udskyde strejken med 14 dage for at give parterne mere tid til at prøve at nå til enighed.

I 2019 brød forhandlingerne mellem flyselskabet og de kabineansatte også sammen, men dengang lykkedes det at finde en løsning med blot to dage tilbage, inden de ansatte ville nedlægge arbejdet. Kasper Svendsen håber, at man også i denne omgang vil kunne undgå en konflikt.

”De kabineansatte i Air Greenland har været yderst solidariske over for firmaet under corona-krisen, hvor de gik fem procent ned i løn. Samtidig leverede selskabet et rekordstort overskud. Derfor fortjener vores medlemmer i den grad, at firmaet kommer dem i møde. Nu håber vi, at selskabet vil komme tilbage til forhandlingsbordet, så vi får en god dialog i gang uden at skulle ud i en konflikt.”

Opdatering: Mandag den 21. november 2022, klokken 12.47
Ifølge Jacob Nitter Sørensen, der er administrerende direktør i Air Greenland, gør den nuværende og kommende markedssituation, at flyselskabet må gå til forhandlingerne med fremtiden for øje.

”Air Greenland kom økonomisk godt igennem to år med COVID-19, fordi vi foretog de rette økonomiske justeringer tidligt i krisen, og dermed kunne vi også sikre at vores medarbejdere lønmæssigt blev ramt markant mindre end andre i branchen. Det sagt, så er vi samtidigt nødt til at være realistiske omkring den fremtid, vi også står overfor med nye landingsbaner og øget konkurrence.”

”Vi skal fortsat kunne fastholde de generelt gode løn og arbejdsforhold vi har i Air Greenland, men det skal også være bæredygtigt på den lange bane. I den sammenhæng er det helt afgørende, at vi i de nuværende overenskomster skaber grundlaget for, at vi har økonomisk plads til også at tilbyde billigere billetter til kunderne i fremtiden,” udtaler Jacob Nitter Sørensen, der understreger, at han håber, at man undgår en konflikt i juletiden.

Ønsker større fleksibilitet
Air Greenland har udpeget HR Direktør Mads B. Christensen som forhandlingsleder, og han oplyser i en pressemeddelelse, at flyselskabet har fremlagt flere løsningsmodeller, som alle er blevet afvist af modparten.

”Luftfarten er generelt udfordret, og målet har været, at lønningerne i Air Greenland skal være konkurrencedygtige på den lange bane og da de overenskomster vores medarbejdere er ansat på, allerede er i den pæne ende af branchen i dag, har det selvfølgelig gjort forhandlingerne med FPU ekstra vanskelige. Det konkrete udspil fra vores side indeholder en realistisk lønstigning mod at vi opnår mere fleksibilitet i arbejdsplanlægningen, end det vi har i dag.”


Relaterede artikler:

Air Greenland tvunget til at anskaffe ekstra fly

Øger kassebeholdningen med 561 millioner kroner

Kabineansatte udsat for stort pres