En kabineansat i SAS. Foto: SAS

Kabineansatte udsat for stort pres

Sygdom og rekrutteringsudfordringer har hen over sommeren lagt stort pres på danske kabineansatte, der har haft svært ved at få fridage, fortæller flere kabineforeninger til Fagbladet Luftfart.

Sommeren har været travl for de danske kabineansatte, da danskerne igen er rejst på ferie efter ophævelsen af corona-restriktioner.

Mange flyselskaber og lufthavne har været udfordret ved ikke at kunne tilpasse sig den stigende efterspørgsel denne sommer, og det har lagt pres på mange af de kabineansatte. Der har ganske enkelt manglet ansatte i kabinen, og herudover har sygdom været med til at lægge ekstra pres på de eksisterende kabineansatte.

Det fortæller flere kabineforeninger til Fagbladet Luftfart, der er et blad til medlemmerne i Flyvebranchens Personale Union (FPU).

Corona og øreproblemer
SAS Link har haft en travl sommer, men den har overordnet set været god. Sådan lyder det fra Sebastian Plindstrup Kolagar, der er formand for kabineforeningen i SAS Link. Sommerferieplanlægningen har imidlertid været den største udfordring.

”Planlægningen havde været fin, hvis ikke vi havde været ramt af efterårssygdomme. Vi har manglet mandskab, fordi folk var syge med corona, forkølelse og øreproblemer, men vi er lykkedes, og vi har hjulpet hinanden,” siger han.

Sebastian Plindstrup Kolagar fortæller desuden, at kabinepersonalet har mødt forstående passagerer, der har taget situationen pænt.

Har solgt fridage
Trods en travl sommer har der været god stemning hos SAS Connect, hvor de kabineansatte har håndteret den presserede situation på en ordentlig måde. Det siger Anders Rømer, der er bestyrelsesmedlem i SAS Connect. Han fortæller dog, at han har måttet sælge fridage som følge af sygdom blandt personalet. Anders Rømer fremhæver endvidere groundpersonalet for at have været særligt hårdt ramt.

Hos SAS-underleverandøren CityJet har det også været en udfordrende sommer med sygdom blandt de kabineansatte.

”Mange kolleger har været ramt af corona, og vi har mange sygemeldinger. Vi kan mærke, at kollegerne er lidt trætte. Vi kan også mærke, at operations er presset af, at vi mangler rigtig mange folk. Folk har under corona fundet ud af, at de godt kan leve uden luftfart. De vil ikke tilbage til luftfart, for forholdene i luftfart er ikke, hvad de har været,” siger Marian Raun, der er formand for CityJets kabineforening.

Grønlandsk bestyrelse mangler arbejdsdage
Air Greenland har haft en travl sommer på baserne i Danmark og Grønland, hvor vejret på sidstnævnte destination har skabt store udfordringer i operationen. Det fortæller Naduk Themotheussen, der er formand for kabineforeningen i Air Greenland.

De kabineansatte har haft svært ved at få fridage på grund af personalemangel. Kabineforeningens bestyrelse har desuden ikke kunnet få fagforeningsdage denne sommer på grund af det lave antal kabineansatte.

Uden fagforeningsdagene har det været svært for bestyrelsen at komme igennem arbejdet, fortæller Naduk Themotheussen. Og det har dermed været svært at få sat et ordentligt fokus i løbet af sommeren, lyder det.

 

Relaterede artikler:

FPU: ”Dansk Metal misbruger konflikten”

Hver fjerde SAS-kabineansat i Danmark er utilfreds

Sammenbrud i forhandlinger mellem FPU og Ryanair