Turkish Airlines-fly i Istanbul Atatürk Airport. (Foto: Mertborak | CC 2.0)

Turkish Airlines på vej med rute til Jylland

Turkish Airlines har meddelt Istanbul Stock Exchange, at selskabet vil åbne en flyrute fra Istanbul til Aalborg og Billund i løbet af 2012. I givet fald bliver der ikke alene nye rejsemuligheder til Tyrkiet, men også stærke one-stop forbindelser til 150 internationale destinationer i det tyrkiske luftfartsselskabs voksende rutenetværk.

Et af Europas mest væksttunge luftfartsselskaber er Turkish Airlines. Det er det fjerdestørste netværksselskab i Europa kun overgået af af Lufthansa-gruppen, Air France-KLM og IAG (British Airways/Iberia).

Hidtil har Turkish Airlines kun fløjet til Københavns Lufthavn, men ifølge en meddelelse sendt fra det tyrkiske flyselskab til Istanbul Stock Exchange den 23. december vil selskabet i første halvdel af 2012 åbne en række nye ruter, herunder en rute fra Istanbul til Aalborg og Billund.

Tidspunktet for start af ruten er endnu ikke fastsat, og ifølge børsmeddelelsen vil der blivetale om enkombineret rute Istanbul-Aalborg-Billund-Istanbul. Turkish Airlines anfører dog, at opstart af ruten er betinget af tilgængelig flykapacitet samt de nødvendige myndighedstilladelser.

En jysk rute til Istanbul vil allerede fra begyndelsen have et stabilt passagergrundlag for lokaltrafikken. Personer med oprindelse i Tyrkiet er nemlig den største befolkningsgruppe i Danmark med anden oprindelse end dansk. Ved starten af 2011 udgjorde tyrkiske indvandrere og efterkommere 60.031 personer ifølge tal fra Danmarks Statistik.

150 internationale destinationer

Men det handler ikke blot om lokal trafik. Turkish Airlines er medlem af Star Alliance og flyver tilop imod150 internationale destinationer over hele verden.

Således har Turkish Airlines i øjeblikket 76 europæiske destinationer med Novosibirsk som den næste i rækken. Til Nord- og Sydamerika flyver Turkish Airlines i dag til 6 byer, mens Atlanta som den 7. nordamerikanske destination er på vej ind i netværket.

På det afrikanske kontinenter der p.t. 17 destinationer med Oran, Misrata og Mogadishu som kommende destinationer, mens der i dag er 24 destinationer i Mellemøsten. Endelig flyver Turkish Airlines til 23 destinationer i Asien,hvor Manila er på vej som destination nr. 24.

Dermed kan de jyske lufthavne få et nyt luftfartsselskab som kunde, der til de oversøiske destinationervil konkurrere medeksisterendenetværksselskaber som Lufthansa, Air France og KLM i Billund samt KLM i Aalborg.

Over 300.000 flysæder mellem København og Istanbul

Turkish Airlines vil i sommerfartplanen 2012 udvide til i alt 21afgange om ugen mellem Istanbul og København. Herudover forventes datterselskabet AnadoluJet at fluve tre gange ugentligt mellem Ankara og København.

Med tre daglige afgange fra København til Istanbul vil Turkish Airlines således udbyde lidt mere end 300.000 flysæder årligt på ruten, idet der anvendes Boeing 737-800 fly med plads til 155 passagerer.

Et andet tyrkisk selskab Pegasus Airlines forventes at flyve 7 gange om ugen mellem Istanbul og København.Denne rute udgår dog fra Sabiha Gökçen International Airport, der ligger i den asiatiske del af Istanbul, mens Turkish Airlines flyver tilog fra Atatürk International Airporti den europæiske del af byen. Herudover til Pegasus Airlines flyve to gange om ugen fra henholdsvis Ankara og Konya til København.

Endelig flyver danskbaserede Cimber Sterling, tyrkiske Pegasus Airlines og et utal af charterflyselskaber i sommerhalvåret mellem København og Antalya på den tyrkiske middelhavskyst.

Det har ikke været muligt at træffe marketingchef Hakan Nart fra Turkish Airlines i Danmark for en kommentar til selskabets planer for ruten til Jylland.