Morgenstemning i Billund Lufthavn. (Foto: Billund Airport)

Udenrigstrafik gav jysk passagervækst i oktober

Udenrigstrafikken buldrer frem i lufthavnene i Aalborg og Billund, og oktober måned var ingen undtagelse.

I oktober måned var det igen udenrigsruterne, der var den primære kilde til vækst for lufthavnene i Aalborg og Billund. Lufthavnen i Aalborg havde i alt 29.950 udenrigsrejsende i oktober mod 24.122 sidste år, hvilket er en fremgang på 24,2 procent. I Billund havde man en fremgang fra 164.269 til 179.095 udenrigsrejsende, svarende til en vækst på 9 procent.

”Udenrigsruterne fortsætter med at stige. Det er både ruterne til de mere udprægede storby- og feriedestinationer som eksempelvis Alicante, Malaga, London og Rom, der viser stor vækst, men samtidig erogså trafikken til hub-lufthavnene i Amsterdam, Frankfurt og Keflavik i en meget positiv udvikling,” fortæller Kjeld Zacho Jørgensen, administrerende direktør i Billund Lufthavn.

Ifølge Billund Lufthavn var oktober måned den travleste i lufthavnens historie med i alt 269.263 passagerer. Der er ingen tvivl om, at det er efterårsferien der primært driver vestdanskerne på vingerne i oktober, hvor lufthavnen havde100.000 passagerer alene i uge 42. Sidste gang, oktober satte rekord, var i 2010.

I modsætning til udenrigstrafikken oplevede Billund Lufthavn et mindre fald på 0,9 procent i indenrigstrafikken og endte således med 11.317 indenrigspassagerer oktober.

Håber på mere KLM-kapacitet
Det er også storby- og feriedestinationerne, som nok engang har sendt statistikken for udenrigstrafik på himmelflugt i Aalborg Lufthavn.

Her mærker man blandt andet vækst fra Turkish Airlines´ rute til Istanbul, SAS-ruten til Stockholm og KLM’s markant udvidede trafikprogram.

”KLM har rigtig mange passagerer, og vi håber på, at KLM vil indsætte ekstra kapacitet til foråret,” siger Søren Svendsen, administrerende direktør i Aalborg Lufthavn. Han vil dog ikke komme ind på, om det er større fly eller en fjerde daglig afgang, man ønsker i det nordjyske.

”Det må være op til KLM,” fastslår Søren Svendsen. KLM vil i vintertrafikprogrammet fortsætte med tre daglige rotationer fordelt på to Embraer 190-flyvninger med plads til 100 passagerer og en enkelt flyvning med Fokker 70 med plads til 80 passagerer.

Desuden er Norwegian-ruterne til Malaga og Alicante særdeles populære, og ifølge Søren Svendsen er de så populære, at adskillige passagerer rejser til Aalborg langvejs fra for at flyve til de to destinationer.

”Vi oplever, at nordmænd tager natfærgen til Danmark for at flyve til Spanien fra Aalborg. En enkelt dag i august var vi helt oppe på at have 70 nordmænd ombord på et fly til Alicante. På samme måde kan vi i vores nye bagagesorteringssystem se, at der på fly fra København, nogle gange er bagage med til ikke mindre end fire forskellige destinationer,” siger Søren Svendsen og konstaterer, at det har overrasket ham, hvordan passagererne bevæger sig på helt nye måder.

Indenrigstrafikken i Aalborg er dog fortsat der, hvor lufthavnen har flest rejsende. I oktober fløj 86.430 passagerer indenrigs fra Aalborg, hvilket er en fremgang på 1,5 procent sammenlignet med oktober sidste år.

Slaget om charterrejsende fortsætter
Selvom både Aalborg og Billund har vækst på udenrigstrafikken, har chartertrafikken udviklet sig mere forskelligt.

Fra Billund var der i alt 77.231 passagerer på charterflyene i oktober måned, hvilket er et fald på 3.819 passagerer fra sidste år. Ifølge Kjeld Zacho Jørgensen er Spanien, Tyrkiet og Grækenland stadig de foretrukne charterlande, når det drejer sig om sol og varme. Imens er der ikke rigtig kommet gang i Egypten. Her har Billund oplevet et fald på 7.000 passagerer sammenlignet med sidste år.

I Aalborg var der fremgang på charterrejse-fronten i oktober med 2.000 rejsende, hvilket bragte antallet af charterrejsende op på 14.530. Selvom Billund fortsat er suverænt størst på charter, er der ingen tvivl om, at Aalborg arbejder hårdt på at få fat i stadig flere charterrejsende. Blandt andet har lufthavnen med sin gratis-parkering skabt et produkt, som er særligt eftertragtet hos de charterrejsende.