Udsigt til 20 nye flyruter fra Danmark i 2012

Trods international gældskrise er der stadig mange ruteåbninger på vej hos luftfartsselskaberne. I løbet af 2012 forventes der til og fra danske lufthavne at blive åbnet 20 nye ruter, hvor der ikke i forvejen er betjening med andre operatører.

Afhængig af placeringen i “fødekæden“indenfor international luftfart er der forskellige stemninger af vejre ved indgangen til 2012.

Luftfartsselskaberne ser ud til at have det sværest ogkæmper fremdelesmed international gældskrise, stigende brændstofpriser og overkapacitet. Men det afholder ikke selskaberne fra en fortsat kamp om positionering i markedet gennem udvikling af nye ruter.

Det kommer især de større lufthavne til gode, der generelt har haft et godt år i 2011 og har udsigt til et endnu bedre i 2012. Det er i hvert fald tilfældet for Danmarks fire største lufthavne i København, Billund, Aalborg og Aarhus.

Nye ruter og operatører er nemlig på vej til de internationale danske lufthavne.

10 nye ruterfra Københavns Lufthavn

Københavns Lufthavn kan allerede på nuværende tidspunkt skrive 10 nye ruter ind i ordrebogen for 2012. SAS genåbner i begyndelsen af marts måned ruten til Shanghai med 5 ugentlige afgange, og kort tid forinden har det finsk-britiske selskab Flybe Nordic etableret sig på ruten til Stockholm-Bromma med 15 ugentlige afgange.

Også Norwegian vil byde sig ind med nye ruter i 2012 fra Københavns Lufthavn. Der bliver tale om Bratislava, Stettin og Burgas, udover at det norske lavprisflyselskab vil åbne på en række ruter, som i forvejen betjenes med andre operatører fra Københavns Lufthavn.

Kort før jul indgik Københavns Lufthavn en aftale med finske Blue1, der fremover vil benytte den danske hovedstadslufthavn som hub til Europa-trafikken. Det betyder rent konkret nye ruter til de finske byer Oulu, Vasaa, Lappeenranta, Kuopio og Kittila.

Ryanair-base i Jylland

Også i Billund Lufthavn er der udsigt til fremgang. Det irske lavprisflyselskab Ryanair meddelte i begyndelsen af december måned, at der etableres base i den internationale jyske lufthavn. Det har foreløbigt kastet fem nye ruter af sig til henholdsvis Korfu, Carcasonne i Frankrig, Krakow, Venedig-Treviso og Zadar i Kroatien.

I Aarhus Lufthavn har Ryanair også valgt at opruste, idet der i 2012 åbnes en rute til den populære spanske ferieø Mallorca. Herudover er der også udsigt til en rute til den nye Berlin Brandenburg Airport i samarbejde med Sun-Air of Scandinavia. En rute som formentlig også vil være at finde i Billund Lufthavn i løbet af 2012.

Den nordjyske lufthavn i Aalborg kan også se frem til et fremgangsrigt 2012. Her vil det spanske lavprisflyselskab Vueling åbne en rute til Barcelona, det norske lavprisflyselskab Norwegian åbner en rute til Berlin, mens Turkish Airlines angiveligt er på vej med en rute til Istanbul. Sidstnævnte rute vil blive opereret i en kombination med Billund.

Dermed er der indtil videre i 2012 en ligelig fordeling af rutenyheder mellem Københavns Lufthavn og de jyske lufthavne. Men luftfart er en uforudsigelig branche, hvorfor det aktuelle antal af nye ruter for 2012 formentlig vil se helt anderledes ud, når man bevæger sig 12 måneder frem i tiden. Men under alle omstændigheder er der lagt op til en god start på åretfor defire største danske lufthavne.