Uheldsplaget russisk selskab på vej i Oneworld

Ruslands næststørste luftfartsselskab S7 Airlines optages den 15. november som nyt medlem af Oneworld-alliancen. Selskabet tilfører alliancen et stærkt rutenetværk til de russiske vækstcentre, men S7 Airlines har et lidt blakket ry med fire alvorlige ulykker i de seneste 10 år.

Ruslands næststørste luftfartsselskab S7 Airlines bliver fra 15. november 2010 officielt medlem af Oneworld-alliancen. Dermed udvides netværket i alliancen med 55 nye destinationer samt ni lande i Centralasien.

S7 Airlines har hjembase i Tolmachevo-lufthavnen i Novosibirsk og hed frem til foråret 2006 Sibir Airlines. Selskabet har et omfattende ruteneti Rusland samt internationale ruter til Israel, Japan, Kina, Sydkorea, Tyrkiet, Tyskland, og De Forenede Arabiske Emirater. Udover basen i Novosibirsk opererer selskabet også fra Domodedovo-lufthavnen i Moskva samt den internationale lufthavn i Irkutsk.

Hos Finnair er der glæde over, atnabolandets næststørste luftfartsselskab træder ind i Oneworld. “Når S7 Airlines tilslutter sig alliancen, vil vi udvide vores netværk betydeligt i et geografisk område, hvor der er et stort potentiale. Vore fælles kunder har et stadig stigende behov for forbindelser til Ruslands vækstcentre. Da S7har en fremragende dækning i dette område, vil vi være i stand til at opfylde dette behov bedreend konkurrerende alliancer,“ udtaler Paavo Virkkunen, der er Finnair’s vicekoncernchef med ansvar for Oneworld-samarbejdet.

Når S7 tilslutter sig alliancen, vil Oneworld dække 750 destinationer i 150 lande. Hvert år rejser mere end 300 mio. passagerer med selskaberne i Oneworld. Det sker gennem selskaberne samlede flåde på 2.250 fly og omkring 8.500 daglige flyvninger.

Men det nye Oneworld-medlem er et selskab, der en særdeles dårlig ulykkes-statistik. S7 har nemlig været udsat for fire alvorlige uheld med selskabets fly gennem de seneste 10 år.

I oktober 2001 blev et Tupolev TU154-fly fra selskabet ved et uheld ramt af en ukrainsk S-200 raket på en flyvning fra Tel Aviv til Novosibirsk. Flyet styrtede i Sortehavet, og alle 78 ombordværende omkom. Blot tre måneder senere i januar 2002 gled en Tupolev 204 med 145 personer ombord af landingsbanen i Omsk. Alle ombordværende slap uskadt, men flyet fik omfattende skader.

I august 2004 var den gal igen. Et Tupolev TU154-fly på vej fra Moskva til Sochi eksploderede i luften og styrtede ned. Årsagen var en tjetjensk selvmordsterrorist, hvilket forårsagede døden for alle 46 ombordværende.

Seneste uheld sket i julimåned 2006, hvor en Airbus A310med stor fart kørte ud over landingsbanen i Irkutsk og ramte en betonbarriere. Flyet brød i brand og i alt 124 personer omkom.

Således har ulykkerne hosselskabet kostet samlet 248 menneskeliv siden 2001.

Foto: Det nye Oneworld-medlem S7 Airlines har en særdeles dårlig ulykkes-statistik.