Ukraine-luftkorridor er vigtig for flyselskabernes økonomi

Der er brug for, at flyselskaberne danner fælles front i forhold til beslutning om at overflyve krigszoner. Den tyske pilotforening frygter, at et økonomisk pres kan tvinge flyselskaberne tilbage på den gamle luftkorridor via Ukraine.

Luftfartsindustrien slikker i disse dage sin sår efter den tragiske hændelse, hvor Malaysia Airlines rutenummer MH017 i sidste uge blev skudt ned under overflyvning af ukrainsk luftrum.

Selvom flyselskaberne indtil videre har besluttet ikke at benytte luftkorridoren over Ukraine og dermed begiver sig ud på en længere omvej ved flyvninger fra Europa til Sydøstasien, så er det blot spørgsmål om tid, før det første flyselskab er tilbage igen.

Det mener pressetalsmand Jörg Handwerg fra den tyske pilotforening, Vereinigung Cockpit.

“Så snart det første flyselskab begynder at benytte den ‘gamle’ luftkorridor, vil det øge det økonomiske pres på andre flyselskaber til at følge efter,“ siger Jörg Handwerg til nyhedsbureauet Reuters.

Luftkorridorerne udenom Ukraine er afstandsmæssigt længere og betyder øgede omkostninger til flybrændstof, hvilket er belastende for mange flyselskabers økonomi.

Ifølge den tyske pilottalsmand er det afgørende, at luftfartsindustriens organisationer finder sammen for at opnå fælles fodslag.

Brug for stormøde
Det er en holdning der deles af koncernchef Tim Clark fra Emirates Airlines. Han opfordrede tidligere på ugen til, at den internationale luftfartssammenslutning IATA tog initiativ til et stormøde, hvor flyselskaberne kan drøfte flysikkerheden oven på den tragiske hændelse i Ukraine.

Forslaget fra Emirates får utvetydig opbakning fra Lufthansa-gruppen.

“Vi vil altid prioritere sikkerheden for vores kunder og besætningsmedlemmer, så vi behøver vel ikke at sige, at vi vil give vores uforbeholdne støtte til en sådan konference,“ siger en pressetalsmand fra Lufthansa ifølge Reuters.

Lufthansa er et af de flyselskaber, der ifølge opgørelser fra webstedet Flightradar24.com har fløjet mest hyppigt over det uroplagede område nær Donetsk, før katastrofen indtraf.