KLM flyver fra Amsterdam til København, Aalborg og Billund.

Vækst i syd og tilbagegang i nord

I Billund Lufthavn voksede passagertallet i februar måned, mens Aalborg Lufthavn oplevede tilbagegang. Den manglende skuddag spillede dog en rolle i det nordjyske.

I februar måned 2016 var der 29 dage i måneden mod 28 dage i år. Det havde en indflydelse på passagertallet i Aalborg Lufthavn. der som følge heraf faldt med 2,3 procent i forhold til samme måned året før. Tilbagegangen svarer til 2.475 passager, således at 106.508 rejste igennem lufthavnsterminalen nord for Nørresundby.

Går man dybere ned i tallene, er der stadig fremgang i indenrigs- og chartertrafikken, mens udenrigstrafikken går tilbage. Tilbagegangen i udenrigssegmentet er på hele 23,5 procent, da 22.517 færre passagerer rejste til og fra Aalborg Lufthavn på udenrigsruterne i februar måned mod 29.444 sidste år. Det er fraværet af Lufthansa og Turkish Airlines, der viser sig i tallene, og den udvikling forventes at fortsætte – dog i en mere afdæmpet form – frem til og med oktober måned i år, hvor Ryanair vil åbne en rute til London Stansted Airport.

“På udenrigsområdet går vi en spændende tid i møde. Udover de senest offentliggjorte nyheder, så ser vi meget frem til den 26. marts, hvor SAS åbner ruten til Oslo med fem afgange om ugen, og lige så mange retur – til glæde for såvel erhvervslivet som turismen.” siger administrerende direktør Søren Svendsen fra Aalborg Lufthavn.

Udover Ryanair-ruten til London og SAS-ruten til Oslo kan Aalborg Lufthavn se frem til, at Norwegian den 28. marts indsætter en tredje ugentligt afgang til London Gatwick Airport, mens det norske lavprisflyselskab øger fra to til tre ugentlige afgange til Málaga samt fra en til to ugentlige på Palma de Mallorca. Endelig har KLM allerede den 19. februar tyvstartet sommertrafikprogrammet med en fjerde frekvens på ruten til Amsterdam.

Stærk udenrigsvækst
Mens der var tilbagegang i nord, var der fremgang i syd hos Billund Lufthavn, der tilsyneladende ikke har mærket noget til den manglende skuddag. Til gengæld går Billund tilbage på de segmenter, hvor Aalborg Lufthavn går frem, hvilket vil sige indenrigs- og chartertrafikken.

Udenrigstrafikken fortsætter dog den konstant vækst fra de tidligere år. I alt var der 188.464 passagerer gennem lufthavnen i februar, og 134.579 af disse var udenrigsrejsende, der repræsenterede en fremgang på ikke mindre end 13,1 procent.

“Både netværksselskaberne og lavprisselskaberne har oplevet en god vækst i februar måned. Netværksselskaberne har gennem de seneste mange måneder genereret flere passagerer, og med flere helårsruter fra lavprisselskaberne bidrager dette segment også til væksten,” siger Kjeld Zacho Jørgensen. “Det er dejligt at se, hvordan de rejsende tager imod de nye muligheder, der kommer. Og for os er det med til at understrege, hvor godt et marked der er for flyrejsende i Jylland-Fyn. Og det vil formentlig også være gældende, når Ryanair fra oktober indsætter fire ugentlige afgange mellem Berlin og Billund.”

Billund Lufthavn er en traditionel charterlufthavn, og med 46.450 charterpassagerer i februar, følger lufthavnen da også godt med trods en tilbagegang på 7,9 procent svarende til godt 4.000 passagerer. Men afstanden til Aalborg Lufthavn er også blevet reduceret, idet den nordjyske lufthavn i februar kunne mønstre 16.198 charterpassagerer, hvilket udgør en tredjedel af chartertrafikken i Billund.

 

Relaterede artikler:

Stadig vækst i indenrigstrafikken i Aalborg Lufthavn

Tocifret vækst i Billund

Ny årsrekord i Billund Lufthavn

Indenrigstrafikken trak rekorden hjem i Aalborg