Var mobilstråling skyld i flyulykke for 25 år siden?

Nye oplysninger betyder, at efterforskningen af det værste flystyrt i Norges historie åbnes op igen.

Den 6. maj 1988 fløj et Dash-7 fra det norske regionalflyselskab Widerøe direkte ind i bjerget Torghatten ved Brønnøysund i Nordnorge under indflyving til Brønnøysund lufthavn. Alle 36 personer ombord blev dræbt, hvilket gør ulykken til den værste i norsk luftfartshistorie.

Flyet begyndte sin nedstigning til landing for tidligt og kom derfor på kollissionskurs med bjerget. Den norke havarikommission kom aldrig frem til hvorfor flyet startede sin indflyvning tidligere end det skulle. Men det blev i den efterfølgende rapport konkluderet, at besætningen ikke til fulde fulgte de procedure de skulle.

Mere end 25 år efter ulykken er Statens havarikommisjon for transport (SHT) imidlertid kommet i besiddelse af helt nye oplysninger, som har fået kommissionen til at genåbne efterforskningen af ulykken.

Kommissionen vil se nærmere på om mobilstråling fra en telefon ombord på flyet kan have påvirket flyets instrumenter og eventuelt have gjort, at piloterne troede de fløj højere end de gjorde eller var et andet sted end det reelt var tilfældet.

Slet ikke nævnt
Ifølge nyhedsbrevet Ingeniøren er det den pensionerede politimand Arnfinn Grydeland, der er kommet med de nye oplysninger om at en mobiltelefon var ombord på flyet og lå tæt på flyets instrumenter. Arnfinn Grydeland var ombord på flyet, men steg af under en mellemlanding. Han forklarede dengang havarikommissionen om mobiltelefonen. Men da han i anledning af 25-året for ulykken læste havarirapporten, gik det op for ham, at den oplysning slet ikke var nævnt.

Derfor henvendte han sig til kommissionen, der nu vil se nærmere på sagen.

Et Dash-7 fly magen til det, der styrtede ned den 6. maj 1988. Foto: Udo K. Haafke / Wikimedia.