Verdens første ubemandede kontroltårn

Lufthavnen i Örnsköldsvik i det centrale Sverige bliver i begyndelsen af næste år verdens første lufthavn med fjernstyret trafiktjeneste.

Et af de mest opsigtsvækkende kendetegn i mange lufthavne er kontroltårnet. Det er en kabine på toppen af en høj bygning i lufthavnen, hvorfra flyvelederne følger trafikken på lufthavnens manøvrearealer samt i kontrolzonen omkring og over lufthavnen.

Tårnkontroltjenesten er bemandet i samtlige lufthavne over hele verden, men i Örnsköldsvik i det centrale Sverige vil man i løbet af første kvartal af 2015 introducere verdens første ubemandede kontroltårn.

Det sker i et tæt samarbejde mellem den nationale flyveledertjeneste LFV, lufthavnene i Örnsköldsvik og Sundsvall samt SAAB og andre virksomheder i regionen.

Når LFV lukker kontroltårnet i den lille svenske lufthavn, vil flyveledertjenesten fra en central i Sundsvall kunne følge med i trafikken i Örnsköldsvik fra 14 kameraer, der er opsat i en mast på lufthavnens område.

Premieredato ikke fastsat
Den fjernstyrede flyveledertjeneste har fået navnet RTS (Remote Tower Services) og ventes udbredt til andre lufthavne.

Næste i rækken bliver Sundsvall Lufthavn, der også skal styres fra den nye central i Sundsvall via et kontrolrum med to positioner og et hav af skærme i en halvcirkel, der kan skabe overblikket.

Man har endnu ikke taget beslutning om, hvilken dag og på hvilket tidspunkt, at det sidste tårndirigerede fly skal starte og det første RTS-fly skal lande. På den aktuelle dag vil lufthavnen blive lukket efter sædvanlig afvikling af morgentrafikken, hvorefter den åbner et par timer senere, hvor eftermiddags- og aftentrafikken vil blive afviklet fra Sundsvall.

Ansvaret for projektet er lagt i hænderne på Kristina Styrman, der tager verdenspremiere med ophøjet ro.

“Jeg føler mig helt rolig, Nu arbejder vi på de sidste forberedelser, så vi kan komme i gang i første kvartal af 2015,“ siger chefen for flyveledelsen i Örnsköldsvik til LFV News.

Örnsköldsvik Lufthavn havde i 2013 omkring 80.000 passagerer, mens lufthavnen i Sundsvall var noget større med 275.000, der rejste gennem terminalen.