Verdens længste flyrute kan genopstå

Singapore Airlines overvejer at genoprette verdens længste flyrute med en flyvetid på knap 19 timer.

Høje brændstofpriser og faldende international forretningsrejseaktivitet tvang i 2013 Singapore Airlines til at lukke verdens suverænt længste flyrute, som selskabet havde opereret siden 2004. Det var ruten fra Singapore til New Yorks Newark-lufthavn. Et lille hop på knap 19 timer.

Nu overvejer Singapore Airlines imidlertid at genoprette flyruten. Det vil dog kræve, at den kan opereres med et to-motores fly. I sin ni år lange levetid blev ruten nemlig betjent med et fire-motores Airbus A340-500 fly. Men med kun 100 business class-sæder ombord, stod billetindtægterne ikke mål med udgifterne til brændstof på den over 15.000 kilometer lange flyvetur.

Derfor er Singapore Airlines gået i dialog med både Airbus og Boeing om at finde en flytype, der har to motorer og vil være i stand til at transportere tilstrækkelig med passagerer til at gøre ruten rentabel. Singapore Airlines brugte fem Airbus A340-500 fly på de to ruter. Den særligt langtrækkende version af Airbus A340 blev næsten udelukkende brugt til New York-ruten og søsterruten til Los Angeles, som også blev nedlagt i 2013.

Flyene blev afleveret tilbage til Airbus, som en del af et køb af fem Airbus A380-800 fly. Og derfor har Singapore Airlines brug for en helt ny flytype, hvis ruten skal genopstå.

Ikke over Europa
Siden nedlæggelsen har rejsende mellem Singapore og New York kunne flyve med Singapore Airlines via Frankfurt. Passagererne har kunne flyve med det samme fly hele vejen, men har måtte leve med, at Airbus A380-800 flyet begge veje har skulle lande i den tyske lufthavn. Den direkte flyrute mellem Singapore og New York går ikke umiddelbart over Europa. Og derfor tager Frankfurt-løsningen væsentlig længere tid, end hvis man kunne flyve direkte.

Australske Qantas’ rute fra Sydney til Dallas er med en længde på 13.800 km. i dag verdens længste flyrute. En tur, som Qantas’ Airbus A380-fly tilbagelægger på knap 17 timer. Verdens korteste flyrute er ifølge Wikipedia den 2,7 km. lange rute mellem øerne Westray og Papa Westray, som begge er en del af Orkneyøerne nord for Skotland. Loganair flyver ruten med Britten-Norman Islander og flyvetiden er to minutter. Om kabinepersonalet kan nå at servere kaffe melder historien ikke noget om.