EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestager (Foto: Johannes Jansson | CC 2.5)

Vestager siger ja til Aer Lingus-køb

EU-Kommissær Margrethe Vestager har givet British Airways’ moderselskab IAG grønt lys til at købe irske Aer Lingus. IAG skal dog sælge fem landingstilladelser i London-lufthavn.

Hvis bare I afleverer fem landingstilladelser i London Gatwick-lufthavnen til konkurrenterne og lover, at Aer Lingus-passagerer stadig kan nå at skifte til andre selskabers fly i en række europæiske lufthavne, så er det okay med os, at I markant styrker jeres position som den dominerende luftfartskoncern på De Britiske Øer.

Omtrent sådan lød beskeden tirsdag fra EU’s kommissær for konkurrenceforhold, danske Margrethe Vestager, til luftfartskoncernen IAG, der blandt andet ejer British Airways.

Dermed er de sidste hindringer ryddet af vejen for det køb af Aer Lingus, som den tidligere Aer Lingus-pilot og i dag IAG-topchef Willie Walsh har arbejdet intensivt gennem mere end syv måneder på at få i hus.

Ved at tvinge IAG til at give slip på de fem daglige landingstilladelser i London Gatwick håber EU-Kommissionen på, at det vil sikre, at der fortsat er tilstrækkelig konkurrence på ruterne mellem Irland og den britiske hovedstad London. Samtidig skal IAG sikre, at der fortsat er gode forbindelser videre ud i verden fra lufthavne som London Heathrow, Manchester og Amsterdam Schiohol for passagerer, som kommer flyvende ind med Aer Lingus fra Irland.

Gode forbindelser
Nu mangler bare den endelige godkendelse af IAG-købet på et bestyrelsesmøde i Aer Lingus i dag. Handlen er et af de største opkøb af et europæisk luftfartsselskab i flere år. Processen har været besværliggjort af, at den irske regering, som ejer 25 procent af Aer Lingus, har ville have en række garantier for, at der stadig vil være gode forbindelser til London fra en række irske provinsbyer.

Desuden ejer Aer Lingus’ irske lokalrival Ryanair knap 30 procent af Aer Lingus. Hos Ryanair har man længe ikke ville tage stilling til IAG’s tilbud, men har afventet forhandlingerne mellem IAG og den irske regering. Først i fredags meddelte Ryanair, at man er parat til at acceptere IAG’s købstilbud.

Ryanair er en af British Airways og Aer Lingus’ største konkurrenter på trafikken over Det Irske Hav mellem Irland og England.