Berlin Tegel Airport.

Vil bevare Berlin-lufthavn

Berlins slidt Tegel-lufthavn renoveres for trecifret millionbeløb og nu tales der om at bevare lufthavnen når Berlins nye storlufthavn en dag åbner.

Berlins Tegel-lufthavn er overbebyrdet af både fly og passagerer samt nedslidt og et deprimerende syn. Alligevel vil en voksende gruppe af borgere i Berlin bevare den næsten 70 år gamle lufthavn – også efter at Berlins nye storlufthavn Berlin Brandenburg er blevet taget i brug.

Tilhængerne af Tegel-lufthavnen peger på, at Berlins to nuværende lufthavne, Tegel og Schönefeld, allerede nu har omtrent lige så mange passagerer, som den nye Brandenburg-lufthavn er dimensioneret til. Derfor bør Berlin – ligesom flere andre europæiske storbyer – have to lufthavne. Brandenburg kan være hovedlufthavnen med blandt andet langdistanceruter, mens Tegel kan tage sig af blandt andet en række indenrigsflyvninger og lignende.

Brandenburg-lufthavnen skulle være åbnet i 2012. Samtidig skulle Tegel og Schönefeld være lukket. Men den skandaleombruste Brandenbrug lufthavns indvielse er blevet udsat igen og igen. Nu er planen at åbne i 2017.

Mens alle har ventet på at den nye lufthavn skulle slå dørene op, er der ikke blevet investeret i Tegel, der derfor har fået lov til at forfalde. Nu vil den tyske stat imidlertid bruge 140 mio. kroner på at shine Tegel-lufthavnen op. Pengene skal blandt andet gå til nye toiletter.

Henover hustagene
Tegels store force er at den er beliggende i den nordvestlige del af Berlin kun en 20-kroners bustur fra centrum af den tyske hovedstad. Brandenburg er ved at blive anlagt langt sydpå fra centrum. Tegels placering er dog også i fleres øjne netop et af de største problemer med lufthavnen. Den ligger nemlig midt mellem rigtig meget boligbyggeri, og flytrafikken til og fra lufthavnen går lige henover hustagene.

Berlin Tegels nuværende Terminal 1 blev i 1970’erne bygget til at kunne håndtere seks millioner passagerer om året. I dag benytter over 20 mio. passagerer terminalen. Den brune betonterminal er blevet suppleret af en række træbarakker.

Frem til 2008 var Tempelhof Berlins tredje lufthavn. Den er i dag en park og tidligere i denne måned blev det besluttet at huse flygtninge og migranter i den gamle lufthavns bygninger.