(Foto: Kåre Thor Olsen)

Vil have nord-sydgående indenrigsfly

Oppositionspartierne agiterer i valgkampen for indførelse af en passagerafgift, som vil ramme indenrigsflytrafikken hårdt. Transportminister Hans Chr. Schmidt (V) har på sin private valgturné foreslået nord-sydgående indenrigsflyruter udover de nuværende, der geografisk går på tværs af landet.

I Odense Lufthavn ved Beldringe er der glæde over transportminister HansChristian Schmidts (V) valgløfter i form af afgiftsfrihed og andre elementer, der vil kunne stimulere etableringen af indenrigsflytrafik fra lufthavnen.

Der har ikke været indenrigsflytrafik fra Odense Lufthavn siden juni 1998, hvor Maersk Air lukkede flyruten til København efter at være blevet ramt af en særdeles giftig cocktail, der på samme tid hed etablering af fast forbindelse over Storebælt kombineret med en passagerafgift på 75 kroner.

Men nu skal lufthavnen igen vækkes til live, hvad angår indenrigsflyvning i rutedrift. Lufthavnen har ellers levet en hensygnende tilværelse, hvor ejerkredsen efter et mislykket forsøg på at sælge lufthavnen er blevet indsnævret til kommunerne i Odense, Nordfyn og Kerteminde.

Siden 2007, hvor banen blev forlænget til 2.000 meter, har rejsearrangøren Apollo har en mindre række seriecharterflyvninger fra lufthavnen og i sommeren 2011 meldte også Spies sig på banen med charterflyvninger.

Det vil ikke være indenrigsflyvninger til København, der står først for i Odense Lufthavn. Dertil er afstanden for kort samt den bestående infrastruktur og substitutionsmuligheder for gode.

Det er derimod nord-sydgående indenrigstrafik, der er i tankerne, idet rejsende fra området ofte oplever lang og besværlig transporttid ved besøg i Nordjylland. Derfor kunne en flyrute fra Odense til Aalborg være en mulighed, hvilket da også er en del af transportministerens forslag.

Transportministerenvil lette vilkårene for indenrigsflytrafikken, så der kan flyttes trafik fra de overfyldte motorveje til luften, indtil der er bygget nye motorveje, broer og højhastighedsbaner.

“Jeg kunne forestille mig, at en flyrute Odense-Aalborg ville folk synes være interessant, fordi manså var man fri for at ligge og køre op ad E45, og det er er meget belastende, både miljømæssigt og også økonomisk,“ sagde Hans Chr. Schmidt (V) ifølge DRP4 Fynved et møde medlokale politikere og erhvervsfolk i Odense Lufthavn i sidste uge.

Forslaget fra transportministeren bliver ikke overraskende positivt modtaget i den nordjyske Aalborg Lufthavn. Her siger lufthavnsdirektør Søren Svendsen til Nordjyske.dk: “Det er bestemt ikke noget dum idé.“Den nordjyske lufthavnsdirektørvurderer, at der er basis for en rute med en mindre flytype, der flyver to dobbeltture per dag.