OSKA Travel er en skandinavisk rejsearrangør med base i Norge. Nu bevæger rejsearrangøren sig ind på det danske marked uden registrering i den danske rejsegarantifond. OSKA henviser til, at danske statsborgere er dækket af RGF, der er den norske rejsegarantifond.

Vil sælge rejser i Danmark under norsk garantifond

OSKA Travel er en skandinavisk rejsearrangør med base i Norge. Nu bevæger rejsearrangøren sig ind på det danske marked uden registrering i den danske rejsegarantifond. OSKA henviser til, at danske statsborgere er dækket af RGF, der er den norske rejsegarantifond.

På en postbox-adresse i Oslo-forstaden Skytta finder man rejsearrangøren OSKA Travel.

En rejsearrangør, som nu i stigende grad markedsfører sig i det danske marked med dansksproget hjemmeside og en klar og tydelig appel til danske kunder.

“OSKA er en ny aktør i Danmark, der tilbyder udvalgte rejser til rimelige priser. Vi har opereret på det tysksprogede marked i flere år og siden 2010 også i Norge. Vore samarbejdspartnere i Tyskland, Østrig, Schweiz og Norge har et meget højt bookingvolumen,“ hedder det på selskabets hjemmeside.

Heraf fremgår det også, at det udelukkende er rejser til Tyrkiet, der er genstand for OSKA Travels aktiviteter. Her henvises der til selskaberne CKB-Travel og Kenba, der er OSKA Travels samarbejdspartnere i Tyrkiet.

OSKA Travel tilbyder flyafgange fra København, Billund, Malmø-Sturup og Hamborg. Der benyttes udelukkede tyrkiske rute- og charterflyselskaber, henholdsvis Pegasus Airlines, Corendon Airlines, Turkish Airlines, og Sky Airlines.

Norsk rejsegarantiordning

Selvom OSKA kan virke lidt ukendt og eksotisk for danske rejsende, bliver de danske kunder forsøgt betrygget med oplysningen om, at man trygt kan bestille rejsen hos OSKA, idet rejsearrangøren er tilmeldt den norske rejsegarantiordning.

Således hedder det på hjemmesiden: “OSKA Travel er en skandinavisk rejsearrangør med kontor i Norge, der iht. lovgivningen yder rejsegaranti gennem sit medlemskab i den statslige norske rejsegarantifond RGF, der også gælder for vore rejser fra Danmark. RGF anses for at være en af de bedste rejsegarantifonde i Europa. Gennem denne ordning er du sikret mindst lige så godt som med en dansk garantiordning, idet rejsegarantifonden også gælder for danske statsborgere. Eventuelle udbetalinger sker også til Danmark.“

Dermed kan man principielt som dansk rejsende bestille rejser fra Danmark gennem et udenlandsk bureau, der er tilsluttet en udenlandsk garantiordning. Et samarbejde mellem EU/EØS lande sikrer nemlig, at man som forbruger er dækket af den rejsegarantiordning, der er gældende i det land, hvor rejsearrangøren er indregistreret.

I den danske Lov om Rejsegarantifond hedder det i §22, stk. 2, at “Enhver, der fra udlandet markedsfører pakkerejseydelser her i landet, skal stille tilstrækkelig garanti til i tilfælde af insolvens eller konkurs at sikre tilbagebetaling af erlagte beløb og hjemtransport af kunden. Garantistillelse, der opfylder betingelserne i en af et andet EU/EØS-land godkendt ordning, anses som tilstrækkelig.“

Dermed er den gennemførte praksis fra OSKA Travel principielt helt efter bogen.

Falsk tryghed

Men der er også et eller andet sted en slags falsk tryghed indbygget i lovgivningen om rejsegarantien, der kan benyttes på tværs af grænserne. De fleste forbrugere overser nemlig de kommunikationsmæssige udfordringer, der kan være forbundet med at skulle reklamere eller søge om erstatning i et andet land.

“Er rejsearrangøren registreret i Norge skal danske kunder huske på, at det er de norske aftaleregler, der er gældende, og at en eventuel klagesag skal behandles i Norge af dette lands ‘rejseankenævn’. Den historie fortæller OSKA Travel og andre udbydere ikke,“ siger direktør Lars Thykier fra Danmarks Rejsebureau Forening i en kommentar.

Men problematikken går for så vidt begge veje. Danske rejsearrangører sælger og markedsfører også rejser i Norge, hvor den danske rejsegarantifond indestår for garantien.