Virgins mini-selskab hænger i en tynd tråd

Virgin Atlantic påtænker muligvis at lukke selskabet Little Red, som feeder passagerer ind til Virgins langdistancenetværk.

I de sidste 18 måneder har datterselskabet Little Red feedet passagerer fra den britiske provins ind til Virgin Atlantics netværk af langdistanceruter fra London Heathrow. Men det kan snart være slut.

For ifølge den britiske avis Sunday Times, så vil Virgin Atlantic lukke det lille datterselskab. Uhyre lav belægning på ruterne fra Manchester, Edinburgh og Aberdeen til London Heathrow har fået Virgin til at tage Little Reds skæbne op til overvejelse. I 2013 havde selskabet en gennemsnitlig belægning på sine flyvninger på 37,6 procent.

Smeltede sammen
Tanken bag etableringen af Little Red var, at gøre det nemmere for rejsende med Virgin Atlantic at flyve fra den britiske provins til Heathrow og derfra ud i verden med Virgin Atlantic, der selv er et rent langdistanceselskab. Virgin Atlantics mangel på interline- og codeshareaftaler med andre selskaber betød nemlig, at passagererne ofte skulle købe separate billetter hos andre selskaber for at komme fra den britiske provins ned til London Heathrow.

Da British Airways’ moderselskab, International Airlines Group (IAG), købte det britiske flyselskab BMI og smeltede det sammen med British Airways, erklærede Virgin Atlantics hovedaktionær, rigmanden Richard Branson, at han ville etablere Little Red. Det skulle tage kampen op mod British Airways på ruterne til London Heathrow.

Branson og Little Red overtog 12 landingstilladelser i London Heathrow, som British Airways blev tvunget til at give slip på for at få konkurrencemyndighedernes godkendelse af BMI-manøvren. Det irske flyselskab Aer Lingus blev hyret til at operere fire Airbus A320-fly på vegne af Little Red i Little Red-farver.

Lukker ruter
I 2012 købte amerikanske Delta Air Lines 49 procent af det tabsgivende Virgin Atlantic. I sidste uge annoncerede Virgin Atlantic og Delta Air Lines, at de vil styrke deres samarbejde på ruterne over Nordatlanten. Det indebærer blandt andet at Virgin Atlantic lukker ruter til Tokyo, Mumbai, Vancouver og Cape Town.