Voldsom turbulens kvæster syv på dansk fly

Et danskregistreret Airbus A330-fly fra Thomas Cook Airlines Scandinavia kom i søndags i voldsom turbulens på en flyvning til Cancun i Mexico. Syv personer blev kvæstede, heraf en alvorligt.

Orkan-sæsonen i Atlanten, Caribien og Den Mexicanske Golf starter den 1. juni og løber frem til den 30. november. Det skaber af og til vejrfænomener som kan påvirke luftfarten.

Søndag den 5. august var et danskregistreret (OY-VKF) Airbus A330-200 fly fra Thomas Cook Airlines Scandinavia således på vej fra London-Gatwick til Cancun i Mexico, da flyet i en højde på 11.900 meter fløj ind i en voldsom turbulens. På dette tidspunkt befandt flyet sig halvvejs mellem Bermuda og Bahamas.

Den kraftige turbulens betød, at syv personer blev kvæstede, heraf en alvorligt. Flyet kunne dog fortsætte til Cancun, hvor det landede omkring to og en halv time senere. Det rapporterer Aviation Herald.

Det danskregistrerede Thomas Cook-fly opererede som rutenummer MT152 på vegne af det britiske søsterselskab.

Flyet er et langdistancefly med en rækkevidde på omkring 10.000 kilometer og plads til 323 passagerer. Det har en bemanding på to piloter og 10 kabinemedarbejdere. I vinterhalvåret benyttes flyet blandt andet til at flyve skandinaviske turister til Mexico.

Advarer om voldsom orkansæson
USA´s nationale vejrcenter, NOAA, har i øvrigt udsendt en advarsel om en usædvanlig aktiv orkansæson. Der ventes mellem 13 og 20 voldsomme stormlavtryk, hvor mellem syv og 11 ventes at udvikle sig til deciderede orkaner. Af disse vil mellem tre og seks udvikle sig til orkaner i kategorien 3, 4 eller 5.

Den tropiske orkan Sandy forårsagede i slutningen af oktober måned sidste år voldsomme ødelæggelser. Denne orkan opstod i Caribien over Cuba, hvor den oprindeligt startede som en kategori 2-orkan.

Et af de voldsomste tilfælde af turbulens i et passagerfly fandt sted den 19. november sidste år, hvor et Boeing 767-fly fra det italienske charterflyselskab Neos var undervejs fra Cuba´s hovedstad Havana med kurs mod Milano. Flyet ramte ind i voldsom turbulens over Atlanten og faldt omkring 300 meter i højden på få sekunder. I alt 66 ud af 278 passagerer og besætningsmedlemmer kom til skade, hvoraf alene 55 måtte hospitalbehandles efter ankomsten til den norditalienske lufthavn.

Det er således ikke uden grund, at flybesætninger altid annoncerer den velkendte meddelelse. “For your safety, please keep your seat belt fastened while you are seated, as we cannot always prevent turbulence.“