Ethiopian Airlines Boeing 787-8 Dreamliner. (Foto: Jeremy Dwyer-Lindgren/NYC Aviation)

Zambia Airways genopstår

Ethiopian Airlines har underskrevet en aftale med Zambias regering om at genoplive det nationale flyselskab Zambia Airways.

Ethiopian Airlines har købt 45 procent af aktierne i Zambia Airways, som efter planerne skal genetableres efter mere end 20 år.

Afrikas mest økonomisk solide flyselskab bekræfter, at man har indgået en aktionæraftale med Zambia med baggrund i flyselskabets visioner om etablering af flere hubs i det sydlige og centrale Afrika samt Afrikas Horn.

Aftalen er kommet på plads få måneder efter, at Ethiopian Airlines bekræftede sine planer om at overtage Nigerias største flyselskab, Arik Air, som dokumenterer det etiopiske flyselskabs planer om betydelige udvidelser på det afrikanske kontinent.

Fortsat statskontrolleret
Ifølge den nye aftale skal Zambias regering være hovedaktionær med 55 procent af aktierne.

“Genetableringen af Zambia Airways gør det muligt for rejsende i Zambia og Det sydlige Afrika at få langt bedre flyforbindelser og dermed gøre det enklere at gennemføre investeringer, forretninger og turisme og samtidig bidrage til den økonomiske vækst for både landet og regionen”, siger Tewolde Gebremariam, CEO for Ethiopian Airlines Group.

I en udtalelse fastslår han, at Zambia Airways skal betjene både nationale og regionale destinationer før det giver sig i kast med internationale flyvninger.

I december vedtog Zambias regering genoplivningen af det nationale flyselskab med forventede investeringer på 30 millioner dollars. Flyselskabet stoppede driften i 1994 efter det gik konkurs – hovedsageligt på grund af korruption og misbrug af den politiske klasse.

Ethiopia Airlines driver i dag også Togos Asky Airlines, hvor man har 40 procent af aktierne, og Malawian Airlines, tidligere Air Malawi, hvor man har en aktieandel på 49 procent.

Ethiopian Airlines er statsejet og blev etableret i 1945 og blev medlem af Star alliancen i 2011. Selskabet er hjemmehørende i Bole International Airport i Addis Ababa hvorfra man betjener 122 passagerruter og 44 fragtruter. Selskabet har egne kontorer i København og Stockholm og ruter til både Københavns Lufthavn, Arlanda, Stockholm og Oslo Lufthavn Gardermoen.

 

Relaterede artikler:

CPH taber Afrika-rute til Oslo Lufthavn

SAS i tættere samarbejde med afrikansk kollega

Nedrustning på skandinavisk Afrika-rute