‘Næsten-rekord’ i CPH – men overhalet indenom af tyrkisk lufthavn

En vækst på 9,1 procent var ikke nok til at sætte rekord i Københavns Lufthavn, der i 2010 betjente 21,5 millioner passagerer. Selv om CPH havde en af de højeste vækstrater blandt europæiske storlufthavne, blev man alligevel overhalet indenom af Antalya Airport i Tyrkiet.

Det var lige ved og næsten i Københavns Lufthavn, da man havde optalt de sidste flypassagerer ved årets udgang. Tælleren stoppede ved 21.501.750 passagerer, hvilket er ca. 28.000 færre end rekordåret i 2008.

Vejrliget har nok været den største forhindring for, at Københavns Lufthavn kunne sætte rekord i 2010. I tre og en halv måned ud af 12 kalendermåneder har vintervejret medført relativt flere aflysninger end normalt. Herudover mistede lufthavnen også et betydeligt antal passagerer, da askeskyen lukkede luftrummet over Danmark i næsten 6 døgn.

”Uden askeskyen i april, hvor vi gik glip af ca. 350.000 passagerer, eller den hårde vinter, der påvirkede en række lufthavne, og som resulterede i mange aflysninger til en række europæiske og amerikanske destinationer, havde vi utvivlsomt sat passagerrekord. Det var specielt tilfredsstillende, at Københavns Lufthavn forblev åben trods de kraftige snevejr i december,” siger salgs- og markedsdirektør Carsten Nørland, Københavns Lufthavn.

Men trods alt er Københavns Lufthavn udmærket tilfreds med en samlet vækst på 9,1 procent, hvilket bragte lufthavnen op i den øverste halvdel af de europæiske storlufthavne, der voksede mest i 2010. Her peger Carsten Nørland på indenrigstrafikken og de nye interkontinentale ruter, som årsagen til den flotte vækst.

December måned var overraskende god for lufthavnen trods vejrliget. Den internationale trafik steg med 8,7 procent i december, mens indenrigstrafikken igen kunne præsentere tocifrede vækstrater med ikke mindre end 18,2 procent. Atdet var en stærk decembermåned ses også tydeligt på de trafiktal, som eksempelvis Cimber Sterling, Norwegian og SAS har præsenteret for måneden.

Københavns Lufthavn ser ud til lige netop at kunne snige sig indenfor TOP15 i Europa, hvilket dog først kan bekræftes, når alle større europæiske lufthavne har indrapporteret sine tal. Men allerede nu må lufthavnen se sig slået af Antalya Airport i Tyrkiet, der i 2010 nåede op på 21.996.601 passagerer – hvilket svarer til en imponerende vækst på ikke mindre end 19,9 procent.

Foto: Københavns Lufthavn var tæt på rekordår, men måtte se sig overhalet af Antalya Airport i Tyrkiet.