15 år med Star Alliance

Det er i dag 15 år siden, at Air Canada, Lufthansa, SAS, Thai og United i fællesskab etablerede Star Alliance. Star Alliance er den største af de tre globale luftfartsalliancer med 25 medlemmer og yderligere fem luftfartsselskaber på vej ind i samarbejdet.

Den 14. maj 1997 blev Star Alliance formelt etableret. Det var luftfartsselskaberne Air Canada, Lufthansa, SAS, Thai Airways og United Airlines, der kunne se en fordel i atorganisere sig i en global alliance repræsenteret iNordamerika, Europaog Asien.

Grundidéen bag Star Alliance handler om, at et flyselskab ikke kun skal være stærk på hjemmemarkedet, men ogsåskal kunnetilbyde kunderne billetter og service til destinationer udenfor eget rutenet.

Derfor har det også været afgørende for Star Alliance at kunne dække i hver en krog af verden.I dag har alliancen 25 medlemmer med særdeles stor dækning i det europæiske marked. På andre større markeder er det lykkedes Star Alliance at alliere sig med den største eller ledende aktør i det lokale eller regionale marked.

I Europa har Star Alliance følgende medlemmer: Adria Airways, Aegean Airlines, Austrian, Blue1, Brussels Airlines, Croatia Airlines, LOT, Lufthansa, SAS, Swiss, TAP og Turkish Airlines.

I Nord- og Sydamerika er det Air Canada, TAM Airlines, United og US Airways, der repræsenterer Star Alliance, mens Egyptair, Ethiopian Airlines og South African Airways dækker Mellemøsten og Afrika.

I Asien og Oceanien er det Air China, ANA, Asiana Airlines, Singapore Airlines, Thai Airways og Air New Zealand, der tegner billedet.

På vej ind
Flere selskaber er på vej ind i Star Alliance. Efter et luftfartsselskab har ansøgt om og fået godkendt optagelsen i en luftfartsalliance, tager det oftest mellem 18 til 24 måneder at blive fuldt integreret i alliancen og dermed fuldgyldigt medlem.

I 2012 optages TACA Airlines fra El Salvador, AVIANCA fra Colombia, samt Copa Airlines fra Panama. Dermed styrkes alliancen betydeligt i Latinamerika.

Endelig bliver kinesiske Shenzhen Airlines også Star Alliance-medlem i 2012, mens Taiwan-baserede EVA Air må vente til 2013, førend selskabet kan blive medlem nr. 30 i alliancen.

Flere andre selskaber banker også på døren. Først og fremmest Air India, der forgæves har forsøgt at opfylde betingelserne for at blive medlem. Men også russiske UTairsamt Air Malta nævnes som mulige medlemmer i fremtiden.

Konkurser og konsolidering kræver ofre
Men selvom flere luftfartsselskaber står klar til at træde ind i Star Alliance, er der også selskaber, der træder ud igen. Det sker entensom følge afsalg og konsolideringer samt ved konkurser.

Siden etableringen i 1997 erfire medlemmer forsvundet ud af alliancen på grund af konkurser. Først var det Ansett Australia i 2001, sidenhen fulgte Mexicana i 2004, mens brasilianske Varig´s konkurs i 2007 var et alvorligt slag mod alliancen. Senest måtte Spanair forlade alliancen som følge af konkursen den 27. januar 2012.

Konsolideringer i branchen har også de senere år betydet, at nogle selskaber har været nødt til at forlade Star Alliance-samarbejde. I 2010 blev Shanghai Airlines overtaget af China Eastern Airlines og blev dermed flyttet over til den konkurrerende SkyTeam-alliance. Continental forsvandt også officielt i 2012 efter fusionen med United, mens British Midland (bmi) netop har forladt Star Alliance efter salget fra Lufthansa til British Airways, der er Oneworld-selskab.

Største alliance
I dag erStar Alliance den suveræntstørste globale luftfartsalliance. De 25 medlemmerrepræsenterer sammenlagt 21.100 afgange per dag til 1.290 lufthavne i 189 lande med samlet 607,5 mio. passagerer om året. Markedsandelen vurderes til at være omkring 25 procent i Europa og ca. 30 procent globalt.

Star Alliance med hovedkontor i Frankfurtledes i dag af den tidligere United Airlines alliancedirektør Mark Schwab, der i slutningen af 2011overtog alliancens chefpostefter Jaan Albrecht, der 1. november tiltrådte som CEO hos Austrian Airlines.

På selve 15-års fødselsdagen i dag vil Mark Schwab være til rådighed for alle interesserede ved en live-event på Star Alliance Facebook-hjemmeside. Det sker mellem kl. 10.00 og 11.00 og igen mellem kl. 18.00 og 19.00.