Lufthansa-piloter (Foto: Gregor Schlaeger | Lufthansa)

5.200 Lufthansa-piloter får lønløft på 18 procent

Lufthansa og fagforeningen Vereinigung Cockpit har forhandlet en aftale på plads, der over en periode på tre og et halvt år sikrer en betydelig lønstigning og forbedrede arbejdsvilkår.

Den 30. juni udløb fredsaftalen fra 2022 mellem Lufthansa og piloterne, uden at det forinden var lykkedes at nå frem til et forhandlingsresultat for en ny overenskomst.

Tilsyneladende skulle man lige have sommerferien med, før man kunne få enderne til at nå sammen i en ny lønaftale, der strækker sig helt frem til den 31. december 2026.

Aftalen, der er forhandlet på plads af Vereinigung Cockpit (VC) på vegne af 5.200 piloter hos Lufthansa og Lufthansa Cargo, er delt i to. Lønaftalen sikrere en stigning i basislønnen på 18 procent over de kommende tre og et halvt år, og herudover ligger en separat aftale om forbedrede arbejdsvilkår, og den har udløb den 31. december 2027.

“Denne nye overenskomst giver yderligere driftsstabilitet, pålidelighed for kunderne og et solidt planlægningsgrundlag for Lufthansa for de kommende år,” siger Michael Niggemann, koncernfinansdirektør hos Lufthansa.

Trinvis lønstigning og bedre planlægning af fritid
Den aftalte regulering af basislønnen sker trinvist, hvor de første syv procent leveres den 1. december i år. Herefter følger fem procent den 1. januar 2025 og yderligere tre procent den 1. januar 2026.

Derudover bliver der en engangsudbetaling i 2023 på 3,75 procent af den faste årsløn med et loft på 3.000 euro, eller hvad der svarer til 22.500 kroner. Endelig er der også forhandlet en variabel kompensation, der er afhængig af  virksomhedens økonomiske resultater.

I forhold til de forbedrede arbejdsvilkår vil de nye vagtplaner sikre en bedre planlægning af piloternes fritid samt ti faste fridage om måneden.

Lufthansas koncernfinansdirektør glæder sig endvidere over, at aftalen er faldet på plads i god ro og orden og uden de store sværdslag.

“Denne nye aftale er ikke let for os at indgå ud fra et økonomisk perspektiv, men dens langsigtede karakter giver Lufthansa et solidt planlægningsgrundlag for de kommende år, især for dens planlagte langdistancevækst. Det faktum, at den nye aftale blev fundet i mindelighed omkring forhandlingsbordet, styrker også vores sociale partnerskab.”

 

Relaterede artikler:

Fredsaftale med piloter er udløbet

Lufthansa-piloter truer inden udløb af fredsaftale

Pilotstrejke hos Lufthansa er afværget – OPD.