Bombardier CRJ900 opereret på vegne af SAS.

’50 ways to leave your lover. Only six ways to leave this aircraft’

En SAS-kaptajn gør en dyd ud af at peppe højtalersnakken i flyet op med morsomme bemærkninger. Inspirationen får han fra stand-up komikernes verden.

”Vi er nu landet i Københavns Lufthavn 10 minutter før tid. Det skal jeg beklage. Vi kan håbe vi har glemt jeres bagage.” Sådan kan det lyde ombord på et CRJ-900 fly fra SAS, hvis kaptajn Mikael Kirkensgaard sidder ”ude i den spidse ende” som den muntre kaptajn kalder cockpittet.

Mikael Kirkensgaard har nemlig gjort en dyd ud af at sætte lidt ekstra kolorit på de højtalerudkald, som normalt er en helt igennem standardiseret smøre, som både flybesætning og mange passagerer kan udenad. Og som ikke alle lytter alt for meget efter.

Men når kabinebesætningens sikkerhedsbriefinger introduceres lidt anderledes, så er det med til at få passagerernes opmærksomhed ”væk fra sudoku’en”.

”There are 50 ways to leave your lover. But only six ways to leave this aircraft, so please pay attention to the cabin crews safety briefing,” er en af de introduktioner, som Mikael Kirkensgaard oftest bruger. Inspirationen får han fra stand-up komikerne på Tv2 Zulu.

“Hvis man kan twiste højtalersnakken lidt, så er det en god måde at få passagerernes opmærksomhed på. Desuden vil SAS gerne have, at passagererne kan mærke, at der er et menneske i cockpittet. Og kaptajnens højtalerudkald er et parameter i SAS’ kundetilfredshedsundersøgelser,” siger Mikael Kirkensgaard, der dog erkender, at det kan være svært at variere repertoiret på en dag, hvor han ”spænder flyveren fast på ryggen” seks gange.

Happy Hour
Efter en hård landing, hvor flyet sætter hjulene på landingsbanen for derefter at løfte sig fra jorden og kort efter sætter hjulene ned igen, kan Mikael Kirkensgaard finde på at sige ting som, at det i dag er Happy Hour hos SAS. To landinger for éns pris.

Hvis flyet kun er halvt fyldt op med passagerer, så kan det ofte lyde således fra cockpittet:

”Vi skal bede passagererne rykke ud til vinduerne, så de andre flyselskaber tror at flyet er fyldt.”

Men den skal man ikke bruge over for tyskere og nordmænd. Tyskerne forsøger febrilsk at efterleve kravet fra kaptajnen, mens nordmændene ganske enkelt ikke forstår morsomheden.

Mikael Kirkensgaard flyver som kaptajn på SAS’ CRJ-900 fly, som blandt andet bruges på ruter til Polen og Holland. Derfor har han også et par morsomheder på polsk og hollandsk i ærmet.

Han har arbejdet ”i den spidse ende” hos SAS siden 1993, men det var først da han blev kaptajn for fire år siden, at han begyndte på de alternative højtalermeldinger.