(Foto: )

Afsked med MD-80´eren festligholdes

SAS er det sidste store europæiske flyselskab, som flyver med flytypen MD-80. Den 26. oktober er det slut, og det vil blive markeret både hos SAS og ikke mindst af flyentusiaster.

Sidst i oktober rinder tiden ud for SAS’ legendariske MD-80-fly. Typen har længe været under udfasning, og til den tid vil der kun være tre MD-80-fly tilbage. Det betyder, at flyvningerne stoppes helt, da det bliver for dyrt at holde færre end tre fly af samme type i luften.

Selvom MD-80’erne sagtens kunne flyve mange år endnu, er energieffektiviteten i flyets motorer blevet indhentet af nyere flytyper. Det har gjort det uøkonomisk for SAS at beholde MD-80’eren, og derfor skal den nu på pension.

MD-80’eren med den karakteristiske t-hale og hæk-motorerne er blevet et ikon for SAS. Selskabet har haft over 70 fly af typen i 1990’erne, og forud for MD-80’eren fløj SAS også med typens forgænger, DC-9. Derfor er afskeden med SAS’ arbejdshest noget, mange ønsker at markere.

Det ses blandt andet på det norske internetforum Flyprat, der er et forum for fly-entusiaster i Skandinavien. Her annonceres der i øjeblikket for ikke mindre end to events i relation til SAS’ MD-80-exit.

Både rute- og charterflyvning
Allerede i september finder det første event sted, arrangeret af Flyprat og Milepoint, som er et mødested for hyppigt rejsende. Selvom det først er allersidst i oktober, at MD-80’erne forlader SAS, har man her arrangeret hele tre dage i MD-80’erens tegn. Begivenheden indeholder både foredrag, fest og ceremoni, men naturligvis også en charterflyvning rundt til de tre skandinaviske hovedstæder i det klassiske fly.

Ifølge arrangørerne vil denne charterflyvning blandt andet passere via polarcirklen i Nordnorge, med lowpass over byen Bodø. Der er tale om en stor begivenhed, som angiveligt laves i samarbejde med både Boeing, Club Carlson og SAS. Eventet møder stor opbakning fra brugerne på Flyprat.

Det andet event vil finde sted på dagen for den sidste MD-80-flyvning, som ifølge arrangøren, BusinessClass.se, er den 26. oktober. Ruteflyvningen fra Stockholm til København med nummeret SK403 er sidste gang, at MD-80’eren skal flyve for SAS, og flyvningen skal danne rammen om afskeden med flytypen.

Der er lagt op til, at rejsende fra både Danmark, Norge og Sverige kan deltage i den sidste MD-80-flyvning. Turen afsluttes med en kort afskedsbegivenhed ved flyet inden, der er planlagt en ceremoni i SAS’ Scandinavian Lounge i Københavns Lufthavn.

SAS markerer også afsked
Det er ikke kun blandt flyentusiaster, at man ønsker at markere MD-80-udfasningen og tage værdig afsked med flytypen. Også i SAS har man planer for udfasningen.

”Vi har nogle idéer og tanker til det her. Vi skal både have sagt ordentligt farvel, men vi skal også markere det gode i det her nemlig, at vi får nye fly ind,” fortæller Trine Kromann-Mikkelsen, pressechef i SAS. Hun vil dog ikke komme nærmere ind på, hvad det bliver endnu.

Imidlertid er der næppe tvivl om, at SAS-initiativet i særlig grad vil blive drevet af de medarbejdere, som flyver og arbejder med flytypen. Ulrik Pedersen, som er chefpilot og kaptajn på MD-80 i SAS, fortæller:

”Jeg er sikker på, at vi kommer til at markere og festligholde, at MD-80’eren bliver faset ud. Flyet har været en hjørnesten i selskabets historie og rygraden i SAS’ flåde i mange år. Der er ikke mange i Danmark, som ikke på et eller andet tidspunkt har set det her fly eller endda rejst med det. Så vi skal sige farvel til flyet på en pæn måde.”

SAS erstatter løbende MD-80’erne med Airbus A320-fly, hvis brændstofforbrug er cirka 30 procent lavere per sædekilometer.

Selvom MD-80’erne snart er fortid for SAS, er det dog ikke helt slut med at møde fly i SAS-regi, hvis tråde går tilbage til MD-80’eren. Da Boeing overtog McDonnell Douglas, blev der nemlig lanceret en efterfølger under navnet Boeing 717. Netop denne flytype anvendes i dag af SAS’ finske datterselskab, Blue1, der flyver på enkelte ruter fra København for SAS.

Billede (nederst): Hake Viking, SAS’ første MD-80’er, blev leveret den 15. september 1985. På billedet optræder Haldor Topsøe, Curt Nicolin, Jan Carlzon og Torbjörn Yggeseth. Kilde: SAS.