SAS-fly i Københavns Lufthavn. (Foto: Adrian Westphal | CPH)

SAS skal spare 5,2 milliarder kroner om året

Efter et kvartalsunderskud på 1,8 milliarder kroner præsenterer SAS en strategi- og spareplan, der skal sikre 5,2 milliarder kroner i årlige besparelser og skabe grundlag for at tiltrække ny kapital.

SAS har tirsdag morgen præsenteret kvartalsrapporten for første kvartal af regnskabsåret 2021, der løber fra 1. november 2021 til 31. oktober 2022.

Der var på forhånd lagt op til, at at regnskabsmeddelelse kunne indeholde vigtige informationer, da SAS ikke er nået til enighed med piloter og kabinepersonale om besparelser samtidig med, at offentliggørelsen af regnskabet meget usædvanligt er blevet fremrykket fra den 1. marts til den 22. februar.

Kvartalsrapporten afslører udover et underskud på 1,8 milliarder kroner før skat, at SAS er klar med en ny strategiplan, der har fået navnet FORWARD. 

“SAS FORWARD vil få en positiv indvirkning på vores kunder. Ved at tilføje yderligere ruter, højere frekvenser og åbne nye baser vil vi forbedre vores skandinaviske konnektivitet. De forandringer vi implementerer internt for at gøre os konkurrencedygtige i fremtiden, vil give os mulighed for at tiltrække nye kunder,” siger Anko van der Werff i en kommentar til planen.

Øget konkurrencekraft og styrket balance
Indledningsvist nævner SAS, at selskabet gennem mange år har været plaget af en ikke-konkurrencedygtig omkostningsstruktur, der har forhindret selskabet i at nå sit fulde potentiale. Derfor vil SAS nu iværksætte tiltag, der skal skabe en forbedret konkurrencekraft på længere sigt.

Det handler først og fremmest om at reducere de årlige omkostninger med 7,5 milliarder svenske kroner (5,2 milliarder danske kroner), og herudover vil selskabet “justere flåden og produkttilbuddet” til fremtiden samt gennemføre en omfattende digital transformation.

Endelige skal SAS – ikke overraskende – styrke selskabets balance, og det skal ske gennem tilførsel af ny kapital. Derfor er det afgørende, at det lykkes SAS at komme i mål med de årlige besparelser på 5,2 milliarder kroner, da det er forudsætningen for at kunne tiltrække investorerne.

Omgående implementering af planen
SAS adresserer også de fremtidige markedsudsigter, der stadig er usikre.

“Vi er fortsat forsigtige på grund af den fremherskende usikkerhed. Underliggende efterspørgsel er sund, når rejserestriktionerne er hævet, både efter forretnings- og fritidsrejser, og der er en ophobet efterspørgsel efter at rejse. Økonomisk set vi er blevet hårdt ramt af pandemien, og den endnu ikke overstået,” hedder det i kvartalsrapporten.

SAS skriver også, at det haster med at få implementeret spareplanen, hvilket den finansielle udvikling også nødvendiggør.

“Tid er essentielt, og vi implementer derfor alle aspekter af vores plan omgående,” skriver SAS.

SAS havde ved kvartalsafslutningen en rentebærende gæld på 35,4 milliarder svenske kroner (24,7 milliarder danske kroner), hvilket er en øgning med næsten 2,5 milliarder svenske kroner siden den 31. oktober 2021. De likvide midler blev reduceret fra 4,3 til 3,4 milliarder svenske kroner (3,0 til 2,4 milliarder danske kroner) i kvartalet.

 

Relaterede artikler:

Børstæsk til SAS-aktien

Analytiker: Omikron øger SAS-underskuddet

SAS-underskud på 4,7 milliarder kroner