Norwegian Boeing 737-800 i Aalborg Lufthavn: (Foto: Ole Kirchert Christensen)

Aalborg-birdstrike skriver sig ind i historien

Norwegian-flyet, der i sidste uge fik fugle i begge motorer under indflyvningen til Aalborg Lufthavn, skriver sig ind i historien. Indenfor de seneste 10 år er der kun tre andre offentligt kendte tilfælde af birdstrikes i begge motorer.

Et Boeing 737-800 fly fra Norwegian har skrevet sig ind i luftfartens historiebøger. Flyet, der onsdag i sidste uge fik fugle i begge motorer under landingen i Aalborg Lufthavn, er blot det fjerde offentligt kendte tilfælde i løbet af de seneste 10 år med en dobbelt birdstrike.

Ved hændelsen i Aalborg Lufthavn gik det godt, da der var tale om småfugle, der ikke anrettede skade i motorerne. Derfor kunne flight DY3082 lande uden problemer på Aalborg Lufthavns bane 08L.

Norwegian-flyet med registreringen LN-NGE, der har den særlige Unicef-bemaling, måtte efter landingen gennemgå et motoreftersyn, inden det samme aften kunne returnere til Københavns Lufthavn som flight DY3093 efter et ufrivilligt ophold på 10 timer i den nordjyske lufthavn.

Hændelsen har afstedkommet en del opsigt i luftfartskredse, da det hører til sjældenhederne, at begge motorer bliver ramt af birdstrikes.

“Jeg har fløjet ind og ud af Aalborg Lufthavn mange gange, og der er fyldt med fugle i området. Mit flyselskab har haft flere birdstrikes i området omkring lufthavnen. Jeg er altid lettet, når jeg når op i en passende højde,“ skriver en pilot på det internationale luftfartssite Aviation Herald i en kommentar til hændelsen i sidste uge.

Miraklet på Hudson-floden
Udover situationen med Norwegian-flyet, er der kun tre offentligt kendte hændelser indenfor de seneste 10 år med birdstrikes i begge flymotorer.

Den 7. juli 2007 fik et Boeing 767-fly fra Delta Air Lines en flok havmåger i begge motorer under opstigningen fra Rom-Fiumicino lufthavnen. Trods kraftige vibrationer og ustabilitet i begge motorer, lykkedes det at lande flyet med 277 passagerer og 11 besætningsmedlemmer.

En anden hændelse foregik den 10. november 2008 i Ciampino-lufthavnen ved Rom. Her måtte Ryanair flight 4102 foretage en sikkerhedslanding, da flyet ramte en stærefolk med omkring 90 fugle under indflyvningen. Begge motorer satte ud, og i forbindelse med landingsafløbet skred flyet ud af banen og kom til et stop, hvorefter venstre landingsstel brød sammen.

Efterfølgende måtte to besætningsmedlemmer og otte passagerer blandt de ombordværende bringes til hospitalet med mindre kvæstelser.

Heldigvis var indraf birdstriken med Ryanair-flyet under landingen. I forbindelse med starter kan det være katastrofalt, hvis der kommer fugle i motoren. Det var tilfældet med US Airways flight 1549, der 15. januar 2009 lettede fra New Yorks LaGuardia-lufthavn med kurs mod Charlotte.

Hændelsen, der sidenhen er blevet kendt som “miraklet på Hudson-floden“, medførte en nødlanding på Hudson-floden, da begge motorer satte ud i forbindelse med opstigningen, da flyet mødte en flok gæs i en højde på blot 975 meter.

Alle 150 passagerer og fem besætningsmedlemmer blev evakueret efter en succesfuld landing på vandet.