Aalborg Lufthavn avancerer i nordisk top

Aalborg Lufthavn har i 2011 avanceret en plads frem til en position som den 17. største lufthavn i Norden. Den nordjyske lufthavn har overhalet den norske Sandefjord Lufthavn Torp nær Oslo. Generelt har de danske lufthavne lavere vækstrater end de nordiske kolleger.

I 2011 rejste 1.391.632 passagerer gennem Aalborg Lufthavn, hvilket var med til at sikre en relativ beskeden vækst på 3,6 procent.

Men trods den beskedne vækst er det alligevel lykkedes Aalborg Lufthavn at avancere på listen over de største nordiske lufthavne.

Således er den nordjyske lufthavn rykket en plads frem fra nr. 18 til nr. 17, idet Sandefjord Lufthavn Torp nær Oslo mistede 15 procent af trafikken.

Men det er et godt stykke vej, inden Aalborg Lufthavn kan avancere yderligere i den nordiske lufthavnselite. Nærmeste konkurrent er Moss Lufthavn Rygge, der i øjeblikket vokser ganske betydeligt som norsk Ryanair-base. Rygge havde i 2011 i alt1.667.707 passagerer som nr. 16 på listen.

Aalborg Lufthavn har dog forberedt sig til de kommende års vækst. I dag kl.10.00 vil borgmester Henning G. Jensen i sin egenskab af formand forlufthavnens bestyrelse tage det første spadestik til et byggeri, der skal sikre en betydelig udvidelse af lufthavnen.

Lave vækstrater hos danske lufthavne

Listen over de største nordiske lufthavne toppes af Københavns Lufthavn, der i 2011 havde lidt mere end 22,7 millioner passagerer. Herefter følger Oslo-Gardermoen, Stockholm-Arlanda og Helsinki-Vantaa lige efter.

De tre største lufthavne i Danmark (København, Billund og Aalborg) havde samlet i 2011 omkring 26,7 millioner passagerer, hvilket lige netop overgår Sverige, hvor nabolandets tre største lufthavne (Stockholm, Gøteborg, Skavsta) nåede op på ca. 26,6 millioner.

I Norge, hvor indenrigsflytrafikken binder store dele af landet sammen, havde de tre største lufthavne (Oslo, Bergen, Stavanger) sidste år tilsammen 30,8 millioner passagerer.

Alle de store og mellemstore lufthavne i Norden havde i 2011 alle tocifrede vækstrater med undtagelse af de danske lufthavne.

Den absolutte topscorer var i 2011 finske Oulu Airport, derrykkede 4 pladser frem til en position som den 20. største lufthavn i Norden med i alt 973.912 passagerer. Årsagen var det norske lavprisflyselskab Norweigans entré på ruten mellem Helsinki og Oulu, hvilket har skabt et nyt marked som følge af de lavere billetpriser.