Ankommende Norwegian-fly i Aalborg Lufthavn. (Arkivfoto: Morten Lund Tiirikainen)

Aalborg Lufthavn: Stort marked i Norge

Lufthavnschefen i Aalborg vender blikket mod nord, når han skal pege på, hvor lufthavnen skal hente vækst i de kommende år.

Den nyeste rute i Aalborg Lufthavn går til Stavanger. Ruten blev åbnet i sidste uge og er foruden en længe ventet smutvej til Vestnorge også en klar indikator på, hvor Aalborg Lufthavn kigger hen, når der skal opdyrkes nye ruter.

”Der er et stort marked i Norge. Nu har vi fået en rute til Stavanger, og som det næste ønsker vi os mere trafik på Oslo. Vi ser også på muligheden for en rute til Bergen,” siger Søren Svendsen, lufthavnschef i Aalborg.

I forvejen flyver Sun-Air på Oslo, som eneste selskab. Men Søren Svendsen er ikke bange for at klemme selskabet, der flyver med små fly og et produkt skræddersyet til erhvervsrejsende, hvis eksempelvis en lavprisoperatør skulle finde Oslo-ruten lukrativ.

”Der er et stort potentiale for fritidsrejsende til Oslo. Vi har haft møder med Oslo lufthavn, og vi vurderer, at der er et potentiale for 80.000 rejsende på ruten,” forklarer Søren Svendsen.

80.000 flere rejsende vil svare til en fremgang på næsten seks procent, i forhold til de 1,4 mio. rejsende Aalborg Lufthavn havde i 2014.

Flere har prøvet
Norwegian har tidligere forsøgt sig med at flyve på Aalborg-Oslo i sommerhalvåret 2013, men ruten er aldrig blevet genoptaget. Heller ikke året efter, hvor SAS forsøgte sig på ruten, var der mere held, og selskabet lukkede ruten i oktober.

Spørgsmålet er derfor, hvem Søren Svendsen håber på at kunne få ind på ruten, når ingen af de to mest oplagte kandidater hidtil har haft heldet med sig. Ifølge Søren Svendsen skulle irske Ryanair have udvist interesse for Aalborg Lufthavn, dog på betingelse af andre vilkår, end dem lufthavnen tilbyder øvrige flyselskaber, og derfor afviser han kategorisk selskabet.

Ryanair ville ellers være en mulig operatør i forhold til at opfylde det næste punkt på ruteønskelisten i Aalborg Lufthavn: Mere trafik til London.

Ønsker City-rute
I forvejen flyver Norwegian to gange i ugen mellem London og Aalborg med 189-sæders 737-800-fly, men markedet er underserviceret fastslår lufthavnschefen. Han peger på, at en rute til London City står særligt højt på ønskelisten, med Norwegian på London Gatwick.

London City er dog kendt som en vanskelig lufthavn at få ruter til både på grund af trængsel og begrænsninger på, hvilke flytyper der kan betjene lufthavnen. Fra Danmark flyver kun Sun-Air til London City fra Billund Lufthavn. Selskabet anvender et af sine 32-sæders Dornier-fly på ruten.

Aalborg Lufthavn har i alt 25 ruter, når både helårs- og sæsonruter lægges sammen. Størst er ruten til København, som flyves af SAS og Norwegian, og næststørst er ruten til Amsterdam i Holland som flyves af KLM.

Foto: Morten Lund Madsen