SAS-fly i Aalborg Lufthavn. (Foto: Aalborg Lufthavn/PR)

Aalborg sætter charterrekord

Antallet af charterrejsende satte rekord i Aalborg Lufthavn i 2012. En strategisk satsning på charter og udenrigstrafik kunne ikke fuldt ud kompensere for passagernedgangen på indenrigstrafikken.

I alt rejste 1.322.698 passagerer gennem Aalborg Lufthavn i 2012 mod 1.392.132 året før. Det er en tilbagegang på knap fem procent. Ligesom i de øvrige danske lufthavne sætter Cimber Sterlings konkurs i maj sit spor i passagerstatistikken. Således er antallet af indenrigspassagerer faldet med mere end 12 procent. Men stor fremgang i charter- og udenrigstrafik kompenserer for tilbagegangen.

Chartertrafikken er i årets løb vokset til det højeste niveau nogensinde. Således steg chartertrafikken med næsten 10 procent i 2012. I alt rejste 164.531 passagerer på charterferie fra Aalborg mod 149.702 året før.

Alt tegner til at 2013 bliver endnu bedre. Bravo Tours kommer med sit største program nogensinde fra Aalborg Lufthavn, og tilgangen af Primera Air som nyt charter luftfartsselskab ud af Aalborg samt større udbud af rejser fra stort set alle kendte charterselskaber betyder, at chartersæsonen 2013 tegner lovende.

”Vi er rigtig glade for at kunne konstatere, at charterselskaberne har haft en så markant fremgang i 2012, specielt når vi ved at mange selskaber havde meget svært ved at skaffe ledig flykapacitet i højsæsonen, siger lufthavnsdirektør, Søren Svendsen, fra Aalborg Lufthavn.

Lovende perspektiver
Udenrigstrafikken viser en stigning på ikke mindre end 15,1 procent i forhold til 2011. I alt rejste 232.760 passagerer direkte til udlandet i 2012 mod 202.172 året før.

”En af forklaringerne på den store vækst er tilgangen af store udenlandske selskaber som spanske Vueling og ikke mindst Turkish Airlines, som i 2012 genvandt prisen som Europas bedste flyselskab,” siger lufthavnsdirektør, Søren Svendsen, fra Aalborg Lufthavn.

Hertil kommer, at KLM, der flyver 3 gange dagligt til Amsterdam, har haft en passagervækst i 2012 på næsten 70 procent i forhold til 2011.

Perspektiverne for 2013 er ifølge lufthavnsdirektøren lovende. Norwegian har således allerede offentliggjort ruter til Oslo seks gange om ugen og til Alicante to gange om ugen. Hertil forventer Aalborg Lufthavn at kunne offentliggøre endnu et par nye udenrigsruter senere på året.

Aldrig fundet samme niveau
De positive takter inden for charter- og udenrigstrafikken opvejer dog ikke fuldt ud de 115.000 passagerer, som forsvandt på indenrigsruten til København som en konsekvens af Cimber Sterlings konkurs og færre frekvenser.

SAS og Norwegian trådte hurtigt til med ekstra fly fra Aalborg Lufthavn, men indenrigstrafikken har aldrig helt fundet samme niveau som før konkursen, og det kan ses i resultatet.

925.407 passagerer rejste i 2012 mellem Aalborg og København. Det er 12,4 procent færre end året før, hvor 1.040.258 rejste på Danmarks største indenrigsrute.

”Vi er ikke bekymrede for indenrigstrafikken på længere sigt. Det ser ud til at den nu ligger på et stabilt niveau, dog noget under niveauet før Cimber Sterlings konkurs. Det er ærgerligt, men så er det godt, vi oplever vækst på vores andre forretningsområder,” siger Søren Svendsen.

Aalborg Lufthavn er ved at udbygge sine terminalfaciliteter. Tilbygningen skrider planmæssigt frem, og skaber dermed rammerne for, at forretningen kan udbygges yderligere. Tilbygningens arealer tages i brug i takt med, at den står færdig og forventes helt færdig 29. maj i år til Aalborg Lufthavns 75 års jubilæum.