Aalborg stadig mærket af Cimber Sterlings konkurs

På trods af nye udenrigsruter og tæt ved udsolgte charterafgange, så mærker Aalborg Lufthavn stadig konsekvenserne af Cimber Sterlings konkurs i maj. 11 procent færre passagerer i juli sammenlignet med sidste år.

Da Cimber Sterling smed håndklædet i ringen den 3. maj om morgenen stod flere danske lufthavne pludselig uden indenrigsruter til København, da Cimber Sterling havde været eneoperatør på ruterne. Og mens Billund først får genetableret forbindelsen til hovedstaden den 13. august, så havde Aalborg fordel af, at SAS og Norwegian også fløj mellem København og Aalborg.

Lufthavnen må alligevel notere sig, at nedgangen fra tre til to aktører på ruten sætter sig store aftryk i passagerstatistikken for indenrigstrafikken. I juli rejste 56.368 passagerer således på ruten mod 67.200 passagerer året før, hvilket giver et fald på 16,1 procent.

Tvunget til at finde erstatning
Konkurs i maj i år satte sig også store spor i lufthavnens chartertrafik. Cimber Sterling skulle nemlig have fløjet en stor del af charterselskabernes ferierejser fra Aalborg i sommersæsonen. Men efter Cimber Sterlings konkurs i maj blev charterselskaberne kort inde i sommerprogrammet tvunget til at finde erstatningsfly, hvilket ikke lykkedes i alle tilfælde. Chartertrafikken faldt derfor med 14,2 procent i forhold til juli sidste år. I alt rejste 26.172 passagerer på charterferie fra Aalborg i juli mod 30.493 året før.

Kabinefaktoren på charterflyene – andelen af solgte sæder på hvert fly – lå på 98,6 procent for juli måned.

”Den meget høje belægning på charterflyene viser, at der kunne være solgt rigtig mange flere ferierejser herfra. Når belægningsprocenten nærmer sig 100 viser erfaringen, at rigtig mange må gå forgæves i forsøget på at finde to – for slet ikke at tale om fire billetter på samme afgang. Jeg er selvfølgelig glad for at efterspørgslen er der, men ærgerlig over, at mange af vores loyale passagerer har måttet finde alternativer eller været nødt til at blive herhjemme i regnen. Vi ved heldigvis allerede nu, at der kommer meget mere kapacitet til næste sæson,” siger lufthavnsdirektør Søren Svendsen.

Opvejer forsvinden
På udenrigsfronten steg trafikken med 4,4 procent til 30.174 passagerer i juli. Det er en række nye ruter til Berlin, Barcelona og Istanbul, samt KLM´s øgede trafik med nu tre daglige afgange til Amsterdam, der opvejer Cimber Sterlings forsvinden. Selskabet stod for 40 procent af udenrigstrafikken i Aalborg i 2011.

Alt i alt rejste 112.714 passagerer til og fra Aalborg Lufthavn i juli. Det er et fald på 11 procent i forhold til året før, hvor 126.589 passagerer gik i gennem terminalen.