(Foto: Air France)

Air France-piloter truer med strejke

En udskiftning af en kaptajn på et Air France-fly i sidste uge, var ifølge selskabets piloter så stor en krænkelse af fundamentale sikkerhedsprincipper, at de truer med at nedlægge arbejdet.

En episode på et Air France-fly i Paris Orly-lufthavnen tirsdag i sidste uge har gjort selskabets piloter så rasende, at agter at nedlægge arbejdet på torsdag. Sådan lyder det i kor fra de tre fagforeninger, som organiserer piloterne i Air France og som ofte ellers ikke kan blive enige om at stå sammen mod Air France-ledelsen.

Men i denne sag drejer det sig ifølge fagforeningerne om de helt fundamentale regler for civil luftfart, hvor kaptajnen alene bærer ansvaret for den konkrete flyvning. Af hensyn til sikkerheden er det suverænt ham, der bestemmer om der skal flyves eller ej. Det princip mener fagforeningerne at Air France-ledelsen knægtede tirsdag i Orly-lufthavnen, da de fjernede en kaptajn fra en forestående flyvning.

Beordret til at forlade flyet
Episoden opstod da det ikke var muligt at skaffe en kabinechef til flyvningen. Derfor nægtede kaptajnen af hensyn til sikkerheden at flyve og meddelte, at han gerne ventede på at en kabinechef blev hidkaldt. Det kunne Air France-ledelsen i Orly-lufthavnen ikke vente på og derfor blev kaptajnen beordret til at forlade flyet, der blev sendt afsted med en anden kaptajn i sædet i venstre side af cockpittet og en almindelig steward som midlertidig kabinechef.

Piloternes fagforeninger gør imidlertid i en pressemeddelelse opmærksom på, at en almindelig steward er en, som ikke har den fornødne viden til at udfylde den vitale rolle, som en kabinechef spiller i forbindelse med en hændelse eller en evakuering af flyet.

Opstår tvivl igen
Piloterne ”kan ikke acceptere at skulle udføre deres arbejde under pres fra en ledelse, som sætter indtjening før passagererne og besætningernes sikkerhed,” lyder det i skarpe vendinger fra de tre fagforeninger.

De vil have Air France-ledelsen til at anerkende, at tirsdagens beslutning strider mod princippet om kaptajnens ret til at enerådigt at bestemme. De ønsker desuden, at der rettes i Air France-piloternes driftshåndbog, så der ikke igen opstår tvivl om hvem der bestemmer og afgør om en flyvning skal gennemføres eller ej.

Air France-ledelsen har ikke reageret på fagforeningernes strejketrussel.

 

 

Relaterede artikler:

Air France-piloter klar til langvarig strejke

Stor fransk strejkeuge

Omfattende Air France-strejke starter onsdag

​Strejke kostede Air France 3,7 mia. kroner

Ny pilotstrejke i Air France på vej