Airbus A330-200 fra Air Greenland i Kangerlussuaq Lufthavn.

Air Greenland forsøger sig med Aalborg-rute

Næste sommer starter Air Greenland flyvninger mellem Grønland og Aalborg. Det vækker vrede hos en måske kommende konkurrent.

I meget lille skala starter Air Greenland næste sommer flyvninger mellem Grønland og Aalborg. Det sker når selskabet i starten af de grønlandsker skolers sommerferie i slutningen af juni flyver en returflyvning med selskabets Airbus A330-fly. Og i starten af august flyves så yderligere én inden skolerne starter igen.

”Vi planlægger en afgang i slutningen af juni og en afgang i begyndelsen af august, så det passer med den traditionelle feriesæson. På denne måde imødekommer vi et behov på området,” siger Air Greenlands kommercielle direktør, Christian Keldsen, til den grønlandske avis Sermitsiaq.

Bryde monopol
Selvom der er tale om en meget lille produktion, så er initiativet interessant af flere årsager. For det første bliver det første gang Air Greenland flyver ruteflyvning til en anden dansk lufthavn end Kastrup. For det andet er det bemærkelsesværdigt, at Air Greenland vælger Aalborg og ikke Billund som brohoved for at sende grønlænderne på sommerferie i Danmark.

Endelig så er trækket interessant i forhold til Greenland Express-projektet, der arbejder på at skabe et konkurrerende grønlandsk flyselskab og bryde Air Greenlands monopol på flyvninger mellem Danmark og Grønland. Hvis projektet en dag får luft under vingerne, er det Greenland Express’ hensigt at flyve til både Aalborg og København fra Island og Grønland.

Derfor mødte Air Greenlands beslutning da også vrede hos Greenland Express, der henoverweekenden skrev en hel stribe af spydigheder mod Air Greenland og Det Grønlandske Selvstyre på selskabets Facebook-side.

Greenland Express har flere gange i løbet af 2013 forsøgt at komme i luften, men har blandt andet haft udfordringer med at få de nødvendige godkendelser og fortsat have investorer i ryggen. Nu lyder meldingen fra Greenland Express, at selskabet går i luften senest i marts næste år.