Air India i Star Alliance fra 11. juli

Star Alliance-selskaberne har formelt besluttet at optage Air India som medlem fra 11. juli – syv år efter selskabet startede arbejdet med at gøre sig klar.

Efter syv års tilløb bliver det en realitet den 11. juli. Air India bliver medlem af Star Alliance. Det besluttede cheferne for de 26 nuværende medlemmer af luftfartsalliancen formelt på et møde i London.

Dermed ser en lang og problemfyldt rejse ud til at være tilendebragt for Indiens største luftfartsselskab, der er ejet af den indiske stat. Arbejdet med at kunne leve op til kravene for optagelse startede i 2007. I 2011 blev det imidlertid sat på pause og Star Alliance begyndte at flirte med Indiens næststørste luftfartsselskab Jet Airways. For både Star Alliance og de to konkurrerende globale alliancer af luftfartsselskaber, oneworld og Skyteam, vil frygtelig gerne være repræsenteret på det hastigt voksende indiske marked.

Da det alliance-frie selskab Etihad fra olieemiratet Abu Dhabi ved Den Persiske Golf købte en andel i Jet Airways vendte Star Alliance igen blikket mod Air India. I december sidste gav alliancen Air India lov til at genoptage arbejdet med at gøre sig alliance-klar og nu er den formelle godkendelse på plads. Fra den 11. juni vil rejsende med Air India kunne optjene bonuspoint til loyalitetsprogrammer hos andre Star Alliance-selskaber som SAS og Lufthansa, ligesom der vil være adgang med Star Alliance Guldkort til Air Indias lounges.

Lukket hullet
Optagelsen i det gode selskab er ikke blot vigtig for Air India. Den er også vigtig for Star Alliance. For dermed bliver Star Alliance den første af de tre store globale luftfartsalliancer, der får lukket hullet i Indien. I dag er ingen indiske luftfartsselskaber medlemmer af Star Alliance, oneworld eller SkyTeam. Med optagelsen af Air India vil Star Alliance-selskaberne tilsammen have en markedsandel på 30 procent af det indiske marked.

Derfor er det statsejede Air Indias optagelse anderledes vigtig end optagelsen af andre selskaber det seneste års tid. Med over en milliard mennesker, en kraftigt voksende middelklasse og en økonomi i vækst er det et uhyre vigtigt marked at være tilstede på.

Air India’s entré i Star Alliance kommer kort tid efter to andre selskabers exit fra Star Alliance, der er den største af de tre alliancer. 31. marts måtte alliancen vinke farvel til US Airways og sydamerikanske TAM. Det var resultatet af fusioner med selskaber fra andre alliancer.

Med Air Indias entré vil Star Alliancens netværk få tilført yderligere 400 daglige flyvninger og 35 nye destinationer i Indien. Selskabet flyver til 33 internationale og 50 indenrigsdestinationer med i alt omkring 100 Airbus- og Boeing-fly.

Foto: Konstantin Von Wedelstaedt / Wikimedia Commons